ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ КОКТЕЛ ЗА НОВИНАРЕ

24 децембар 2012

Традиционални новогодишњи коктел за представнике медија који прате продукцију наше Куће одржан је у понедељак 24. децембра у фоајеу Друге галерије.

Присутне је поздравила и пожелела им добордошлицу шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михајловић, а потом се, у краћем говору, обратио и в.д. управника Дејан Савић који је акценат, углавном, усмерио на дешавања у позоришту од тренутка када је у ноћи између 2. и 3. децембра избио пожар на Великој сцени.
- Нама, који водимо позориште, сваки дан је од јутра испуњен бројним разговорима са техничким лицима, екипама које поправљају и сређују позориште, представницима Противпожарне полиције и МУП-а... Такође, максимално се трудимо да сваки тренутак искористимо да у позоришту нешто урадимо, дотерамо, поправимо... Што се нас тиче, позориште већ сутра може да почне ра ради. Нећу да будем сувише оптимистичан, али, постоји велика могућност да, заиста, већ сутра добијемо дозволу за наставак рада Сцене "Раша Плаовић" - најавио је Савић.
Он је нагласио да и овом приликом жели да се захвали свим медијима што нису дозволили да се ситуација, у којој се Национални театар нашао после пожара, "заборави и падне у други план".
Када је реч о Великој сцени, Савић је изразио очекивање да би она могла да почне с радом средином јануара идуће године и додао да је у току процедура издавања дозволе противпожарне заштите, што ће гарантовати безбедност публике и уметника.
- Време не губимо, заиста радимо максимално озбиљно и одговорно на томе. Заиста, треба неко овде да потпише и каже сцена је безбедна, може да се изађе на њу и кад се то уради и кад ту врсту одговорности људе приме на себе, ми ћемо почети да радимо и на Великој сцени. Наша прогноза је да ће то бити средином јануара идуће године - истакао је он и додао да се још једном захваљује драгим пријатељима из Југословенског драмског позоришта који су омогућили да драмски ансамбл Народног позоришта 30. децембра на њиховој сцени премијерно изведе Софоклову трагедију "Антигону" у режији Јагоша Марковића.
- Мислим да је то један крајње пријатељски и колегијалан гест. Ја нисам очекивао да буде другачије, иако је увек проблем добити сцену у Београду кад има толико пуно програма и дешавања и кад су наши уметници у тој мери заузети. Без обзира на то, људи из ЈДП-а који знају шта значи имати проблеме са ватром, изашли су нам у сусрет и ми им и овом приликом најтоплије захваљујемо", нагласио је Савић.
На крају свог обраћања, Савић је изразио задовољство што је прошле седмице у новом сазиву почео да ради Управни и Надзорни одбор Народног позоришта.
У име Управног одбора, председник Радослав Павловић је нагласио да ће се то тело, са чијим је кадровским решењима, како је оценио, веома задовољан, "борити да Национални театар буде и остане, да се изразим прецизно, конзервативно позориште."
Он је објаснио да то подразумева да се балет "игра на палцу" да опера изводи велика дела, а драма велике комаде светске и националне баштине.
Павловић је рекао да ће Народно позориште бити са становишта културе носилац обележавања годишњице Миланског едикта и најавио извођење опера "Аида" у Виминацију и "Трубадур" у Нишкој тврђави.
Према његовим речима, круну би представљалo премијерно извођење опере коју ће Народно позориште урадити у копродукцији са више партнера.
Павловић је најавио да ће премијера те представе, за коју је, како је истакао, одличан либрето написао в.д. директора Опере Народног позоришта Дејан Миладиновић, бити одржана 8. октобра 2013. године.
Он је додао да је у плану и обележавање 200 година од рођења славног композитора Рихарда Вагнера.
М.Б.