Вести

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПОТПИСИВАЊА ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ СА СНП-ом И САВА ЦЕНТРОМ

25 новембар 2014

Поводом Протокола о сарадњи које је Народног позоришта у Београду недавно потписало са Српским народним позориштем из Новог Сада и београдским Сава центром, у уторак 25. новембра у Музеју Националног театра одржана је конференција за новинаре.
Вршилац дужности управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић подсетио је да та институција има, како је рекао, вековну сарадњу са СНП-ом и нагласио да би волео да она у неком будућем периоду буде још "активнија и атрактивнија".
Према његовом мишљењу, потпуно је природно да те две значајне културне институције сарађују с обзиром на то да имају потпуно исту уметничку и организациону структуру.
Савић је напоменуо да ће у оквиру Протокола о сарадњи, који подразумева размену представа, СНП гостовати 28. новембра на Великој сцени са драмом Едена фон Хорвата "Приче из Бечке шуме" у режији Иве Милошевић, док ће Народно позориште узврати гостовање 8. децембра са Брехтовим комадом "Мајка Храброст и њена деца" у инсценацији Ане Томовић.
Он је најавио да ће ускоро бити размотрена и могућност да два театра у копродукцији ураде комичну оперу Дејана Деспића "Поп Ћира и поп Спира" која би се касније, како је истакао, можда изводила и у Сава центру.
Што се тиче сарадње са тим највећим конгресним, културним и пословним центром у Србији, Савић је напоменуо да је она већ годинама уназад веома добра.
Он је посебно апострофирао капацитет Велике дворане која прима око 3700 гледалаца и као пример навео Вердијеву "Аиду" коју на пет, шест извођења годишње, може да види око 15.000 гледалаца.
- Да би је толики број људи видео у нашој сали, потребно је четири до пет сезона. После играња у Сава центру, ми једну такву представу оставимо по страни и онда је поново активирамо за годину или две. То се, као рецепт, показало веома добро. Осим "Аиде", тако смо урадили и са "Фаустом", а урадићемо и са "Кнезом Игором" - најавио је Савић и прецизирао да ће премијера бити одржана у октобру следеће године, највероватније у оквиру БЕМУС-а.
Он је истакао да је пре тога, у плану да се у мају, такође у Сава центру, одржи један Гала концерт на којем би, уз учешће неколико гостију из иностранства, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић свечано обележила уметнички јубилеј.
Савић је додао да с великим нестрпљењем ишчекује 9. децембар када ће у Великој дворани бити изведено "Лабудово језеро" у којем ће наступити чувени балетски пар из Бољшој театра Марија Алаш и Александар Волчков.
Такође, напоменуо је да ће 16. јануара наредне године, у истом простору, због великог интересовања публике, бити изведен балет Народног позоришта "Крцко Орашчић", на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Константина Костјукова.
Управник СНП-а Александар Милосављевић рекао је да му је веома драго "што је дошло време да сарадња између два театра, после неколико година осеке, буде конкретизована".
Он је подсетио да се поменути Споразум о сарадњи, пре свега, односи на драмске представе.
- Оне могу да "стану" на сцену Народног позоришта, а што се тиче опере и балета, ту смо ближи Сава центру управо због габарита сцене - казао је Милосављевић.
- Наравно, да треба да планирамо још један корак напред, а то је оно због чега ми као институције и постојимо; да правимо представе, да радимо копродукције и усагласимо репертоаре - додао је Милосављевић.
Сарадња СНП са НП отпочела је прошлог месеца гостовањем комедије "Госпођа министарка" у Народном позоришту у оквиру ревије представа "Нушићу у част".
Директор Сава центра Драган Гргуревић нагласио је да та установа има дугогодишњу веома успешну сарадњу са оба позоришта и истакао да се нада да ће она у наредном периоду бити још боља и успешнија.
- Ми немамо ниједан ансамбл, али имамо Велику дворану, дугогодишњу традицију организовања врхунских културних догађаја и публику која то од нас очекује. Надам се да ћемо јој и убудуће пружити низ уметничких догађаја врхунског квалитета - рекао је Гргуревић.
На конференцији су говорили и помоћник директора сектора за културну делатност Сава центра Вук Жугић, директор Драме СНП-а Александар Гајин, шеф сектора маркетинга НП-а Љиљана Лазић Михаиловић и в.д. директора Драме Народног позоришта Жељко Хубач.
Он је оценио да Споразум са СНП-ом представља "темељ који ће нам омогућити да уз неко паметно планирање дођемо до нечега што је један од битних циљева, а то је копродукција на нивоу Драме" и додао да је реално очекивати, с обзиром да је за ову сезону већ урађен репертоар, да то буде током 2016. године.
М.Б.