Вести

Одржана прва реприза опере „Орфеј и Еуридика“, први пут наступиле Јана Цветковић (Орфеј) и Иванка Раковић Крстоношић (Амор)

27 јун 2021

Прва реприза опере Kристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“, по либрету Ранијерија де Kалцабиђија, под диригентском управом госта из Бугарске Диана Чобанова, у режији Александра Николића и кореографији Александра Илића, одржана је 27. јуна на Великој сцени.

У овом камерном оперском делу, са три улоге, први пут су наступиле полазница Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“, мецосопран Јана Цветковић (Орфеј) и солисткиња Опере, сопран Иванка Раковић Крстоношић (Амор), док је ролу Еуридике, као и на премијери 23. јуна, певала првакиња Опере, сопран Снежана Савичић Секулић.

У представи учествују Хор, Оркестар и Балет Народног позоришта.

Сценографију је урадила Дуња Kостић, а костиме Kатарина Грчић Николић.

Одушевљена публика, као и на премијери, наградила је на крају представе изванредну уметничку екипу вишеминутним бурним аплаузима и узвицима „браво". 

Дело је засновано на миту о Орфеју и Еуридици, причи која говори о љубави и губитку, али и о томе колико је неко спреман да се жртвује за своју љубав. Орфеј доказује да у љубав и осећаје треба веровати, чак и када се то чини заиста немогућим јер пркоси законима живота и смрти.