Vesti

Održana prva repriza opere „Orfej i Euridika“, prvi put nastupile Jana Cvetković (Orfej) i Ivanka Raković Krstonošić (Amor)

27 jun 2021

Prva repriza opere Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“, po libretu Ranijerija de Kalcabiđija, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, održana je 27. juna na Velikoj sceni.

U ovom kamernom operskom delu, sa tri uloge, prvi put su nastupile polaznica Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“, mecosopran Jana Cvetković (Orfej) i solistkinja Opere, sopran Ivanka Raković Krstonošić (Amor), dok je rolu Euridike, kao i na premijeri 23. juna, pevala prvakinja Opere, sopran Snežana Savičić Sekulić.

U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Oduševljena publika, kao i na premijeri, nagradila je na kraju predstave izvanrednu umetničku ekipu višeminutnim burnim aplauzima i uzvicima „bravo". 

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridici, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osećaje treba verovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.