Вести

ОДРЖАНА ТРИБИНА „ЛУДУСА” НА ТЕМУ „ТЕАТАР И ДРУШТВЕНА КЛИМА“

28 децембар 2011

Трибина „Театар и друштвена клима“, у организацији Удружења драмских уметника Србије и редакције позоришних новина “Лудус”, одржана је у среду 28. децембра у Музеју Народног позоришта.

Теме су биле “Да ли је комерцијализација у главној улози у позоришту?” и “Друштвена одговорност уметника - пут којим се ређе иде или (не)могућа мисија?”.
Током расправе у којој је, поред главне и одговорне уреднице “Лудуса” Татјане Њежић и  председнице Удружења драмских уметника Љиљане Ђурић, учествовала и публика, фокусирани су разни аспекти одговорности, сагледавани феномени реалности с којима се позориште у Србији среће од диктата тржишта и комерцијализације, до последица које на театар оставља економска криза.
Трибина је, заправо, представљала наставак разговора о темама започетим у позоришним новинама које су, у бројевима публикованим ове године, пажњу фокусирале на друштвену функцију театра. Овај специјализовани месечник бавио се питањем све присутније апатије и улоге уметности у супротстављању тој појави, друштвеном одговорношћу уметника и одговорношћу друштва према уметности, комерцијализацијом и подилажењем лошем укусу публике.
Током 2011. године, “Лудус” је организовао неколико тематских трибина - у Београду, Пироту, Новом Саду, Смедереву, а реализцију је подржао Фонд за отворено друштво.
М.Б.