Вести

Опера Kлаудија Монтевердија “Kрунисање Попеје” 28. јануара на Сцени “Раша Плаовић” у оквиру “Роси Феста”, улаз бесплатан

16 јануар 2019

Опера Kлаудија Монтевердија “Kрунисање Попеје” биће изведена 28. јануара (20,30) на Сцени “Раша Плаовић” у оквиру Међународног фестивала Роси Фест.

У режијском остварењу  Александра Николића, музички предвођена маестром Албертом Веронезијем, у  главним улогама представиће се солисти ансамбла "Barok Vokal", који води проф. Kлаудија Едер. 

Оркестар је сачињен од чланова ансамбла ''New Trinity Baroque'' на челу са уметничким руководиоцем Предрагом Гостом, док су балетски играчи одабрани из Института за уметничку игру у Београду. 

Овим извођењем биће завршена друга едиција тог фестивала чији се концепт разликује од уобичајених садржаја у региону и чија је мисија да на комуникативан и креативан начин, а на високом уметничком и научно-истраживачком нивоу представља релевантна дела историје музике путем радионица, предавања, трибина и концерата, као и да подстиче стварања нових музичких дела, а све наведено са посебним акцентом на идеју интеркултуралног дијалога у музици.
 
Према речима директора фестивала, диригента Стефана Зекића, значајан део програма Роси феста посвећен је образовању и оснаживању студената музике и младих музичких професионалаца. 

“Стога су поред концерата домаћих и страних извођача, у програм уврштена предавања еминентних музиколога др Ане Стефановић и др Тијане Поповић Млађеновић, конкурс за младе композиторе, као и мајсторски курс за младе оперске певаче предвођен реномираним мецосопораном Kлаудијом Едер, професорком HfM у Мајнцу, у Немачкој’’, каже Зекић.

Фестивал је организован уз подршку Амбасаде Израела, Јеврејске заједнице у Србији, Италијанског института за културу, Народног позоришта у Београду и других институција.

Бесплатне улазнице могу да се преузму на благајни Народног позоришта у Београду. 
М.Б. 

Мајсторски курс чувеног мецоспорана, проф. Kлаудије Едер у оквиру друге едиције Међународног Роси феста

Већ другу годину заредом, Народно позориште у Београду пружа подршку Роси фестивалу. Претходне године у Музеју Народног позоришта је одржан Мајсторски курс соло певања са сјајним сопраном Метрополитен опере у Њујорку, Олгом Макарином, док ће ове године, као предавача Мајсторског курса, Роси фест угостити Kлаудију Едер, оствареног мецосопрана и професорку HfM Универзитета у Мајнцу.

Диригент и директор фестивала Стефан Зекић најављује да ће сесије бити отворене за јавност у трајању од три дана (од 25. до 27. јануара), а полазници ће се представити публици на завршном концерту у Музеју Народног позоришта, 27. јануара са почетком у 18 часова.