Vesti

Opera Klaudija Monteverdija “Krunisanje Popeje” 28. januara na Sceni “Raša Plaović” u okviru “Rosi Festa”, ulaz besplatan

16 januar 2019

Opera Klaudija Monteverdija “Krunisanje Popeje” biće izvedena 28. januara (20,30) na Sceni “Raša Plaović” u okviru Međunarodnog festivala Rosi Fest.

U režijskom ostvarenju  Aleksandra Nikolića, muzički predvođena maestrom Albertom Veronezijem, u  glavnim ulogama predstaviće se solisti ansambla "Barok Vokal", koji vodi prof. Klaudija Eder. 

Orkestar je sačinjen od članova ansambla ''New Trinity Baroque'' na čelu sa umetničkim rukovodiocem Predragom Gostom, dok su baletski igrači odabrani iz Instituta za umetničku igru u Beogradu. 

Ovim izvođenjem biće završena druga edicija tog festivala čiji se koncept razlikuje od uobičajenih sadržaja u regionu i čija je misija da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.
 
Prema rečima direktora festivala, dirigenta Stefana Zekića, značajan deo programa Rosi festa posvećen je obrazovanju i osnaživanju studenata muzike i mladih muzičkih profesionalaca. 

“Stoga su pored koncerata domaćih i stranih izvođača, u program uvrštena predavanja eminentnih muzikologa dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović, konkurs za mlade kompozitore, kao i majstorski kurs za mlade operske pevače predvođen renomiranim mecosoporanom Klaudijom Eder, profesorkom HfM u Majncu, u Nemačkoj’’, kaže Zekić.

Festival je organizovan uz podršku Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice u Srbiji, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i drugih institucija.

Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu. 
M.B. 

Majstorski kurs čuvenog mecosporana, prof. Klaudije Eder u okviru druge edicije Međunarodnog Rosi festa

Već drugu godinu zaredom, Narodno pozorište u Beogradu pruža podršku Rosi festivalu. Prethodne godine u Muzeju Narodnog pozorišta je održan Majstorski kurs solo pevanja sa sjajnim sopranom Metropoliten opere u Njujorku, Olgom Makarinom, dok će ove godine, kao predavača Majstorskog kursa, Rosi fest ugostiti Klaudiju Eder, ostvarenog mecosoprana i profesorku HfM Univerziteta u Majncu.

Dirigent i direktor festivala Stefan Zekić najavljuje da će sesije biti otvorene za javnost u trajanju od tri dana (od 25. do 27. januara), a polaznici će se predstaviti publici na završnom koncertu u Muzeju Narodnog pozorišta, 27. januara sa početkom u 18 časova.