Вести

На Великој сцени одржан концерт Опере Народног позоришта посвећен Волфгангу Амадеусу Моцарту

7 новембар 2020

Концерт Опере Народног позоришта под називом „Вива Моцарт“, у режији Иване Драгутиновић Маричић, одржан је у суботу 7. новембра на Великој сцени.

У оквиру програма, који је отворен популарном серенадом „Мала ноћна музика“, изведене су и хорске композиције, као и арије из опера „Дон Ђовани“, „Фигарова женидба“ и „Чаробна фрула“.

Уз клавирску пратњу Миливоја Вељића, учествовали су прваци Опере Драгољуб Бајић, Дејан Максимовић и Ненад Јаковљевић, полазници Оперског студија „Борислав Поповић“ (Исидора Стевановић, Катарина Радовановић, Мартина Кољеншић, Марија Јелић), чланови Хора под управом Ђорђа Станковића и чланови Гудачког квартета Оркестра Опере  (концерт мајстор Едит Македонска - виолина I, Снежана Драгићевић, виолина II, Мирко Црнојевић, виола и Синиша Јовановић, виолончело).

На тај начин, Опера je наставила серију тематских концерата у новембру који је овога пута био посвећен Волфгангу Амадеусу Моцарту (1756-1791), славном аустријском композитору и пијанисти, једном од најзначајнијих и најутицајнијих светских композитора класичне музике.

Његова музичка заоставштина на свим подручјима музичког стварања је веома богата и садржајна.

Моцарт је компоновао клавирске сонате, четвороручне композиције, фантазије, сонатине, 43 виолинске сонате, квартете, клавирске трије, један квинтет за кларинет и гудачке инструменте, девет гудачких квартета, пет гудачких квинтета, по једну мису и реквијем, 49 симфонија, осам виолинских и 25 клавирских концерата, четири концерта за флауту, по један за кларинет и фагот, четири за рог и један двоструки концерт за флауту и харфу, око 30 серенада, бројне дивертименате...

Написао је 19 опера од којих су се посебно издвојиле – „Дон Ђовани“, „Фигарова женидба“, „Отмица из сараја“ и „Чаробна фрула“, коју је завршио три месеца пред смрт.

Своје последње дело „Реквијем“, које је компоновао по поруџбини за непознатог човека, није успео да заврши, али је то урадио његов ученик Франц Зисмајер. 

Први тематски концерт у овом месецу, под називом „Вива Пучини, одржан је 4. новембра, а следе „Вива Верди и Вердијеве хероине“ (12.11.) и „Најлепши љубавни дуети и арије из оперског репертоара Народног позоришта“ (21.11.).

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Кризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.