Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРИРЕЂЕНО ОПЕРСКО ПОЕТСКО ВЕЧЕ У ЧАСТ ШЕКСПИРА

27 април 2014

Поводом прославе 450 година од рођења Вилијема Шекспира, у недељу 27. априла на Сцени "Раша Плаовић" одржано је вече посвећено делима тог енглеског песника и драмског писца чији су позоришни комади превођени на све важније живе језике и приказују се свуда у свету чешће него било који други.
У оквиру музичко поетског програма под називом "У мрачној ноћи"."In the dark night... / Nella notte densa... /" публици су представљена Шекспирова дела на енглеском, италијанском и српском језику, која су инспирисала оперске ствараоце и друге композиторе.
Поред познатих оперских арија и дуета, у оквиру програма посвећеном Шекспиру изведене су и соло песме компоноване на Шекспирове сонете, као и песме које су се оригинално изводиле као интегрални део његових представа, још за његовог живота.
Музичко поетски програм посвећен обележавању јубилеја 450 година од рођења Шекспира режирао је Александар Николић, сценографију је урадила Невенка Видак, a костиме Катарина Грчић Николић.
У програму су наступили прваци Опере Народног позоришта у Београду сопран Јасмина Трумбеташ Петровић и тенор Душан Плазинић, као и гости сопран Наташа Тасић Кнежевић, тенор Ненад Чича и драмски уметник Милан Пајић који је говорио сонете, у преводу Јелисавете Милојевић, на чије су стихове компоноване песме.
Између осталих дела, на програму је била арија Мекдафа из Вердијеве опере "Макбет, "O figli miei"  коју је уз клавирску пратњу Невене Живковић и Саше Кнежевића отпевао Чича.
Плазинић је певао арију насловног јунака из Вердијевог Отела ""Dio! mi potevi scagliar tutti i mali", као и дует са са сопраном Трумбеташ Петровић "Gia della notte densa" из исте опере.
Трумбеташ Петровић је извела и арије "Salce, salce" и "Аve Maria" из Отела, а сопран Тасић Кнежевић арију Нанете из "Фалстафа" "Sul fil d'un soffio" и арију Јулије из Белинијеве опере "Капулети и Монтеги".
Шекспир је био енглески песник и драмски писац, који се, према више различитих извора, сматра за највећег писца на енглеском језику и драматурга светског гласа.
Опус његових дела која су преживела до данас састоји се од 38 позоришних комада, 154 сонета, две дуге наративне поеме, и неколико других поема.
Шекспир је рођен и одрастао је у Стратфорду на Ејвону.
Кад је имао 18 година, оженио се Аном Хатвеј, која му је родила троје деце: Сузану и близанце Хамнета и Џудит.
Између 1585. и 1592. започео је успешну каријеру у Лондону као глумац, писац и сувласник глумачке дружине „Људи лорда Чамберлена“, касније познатију као „Краљеви људи“.
Повукао се у Стратфорд вероватно око 1613. где је умро три године касније.
Мало писаних сведочанстава је остало о Шекспировом приватном животу и постојала су многобројна нагађања око његове сексуалне опредељености, религиозних убеђења и да ли су дела која му се приписују у ствари написали други писци.
Шекспир је највећи део свог опуса написао између 1590. и 1613.године.
Његова рана дела су углавном комедије и историје, родови које је он уздигао до савршенства до краја 16. века.
Затим је писао трагедије до отприлике 1608.године.
У том периоду су настали "Хамлет", "Краљ Лир" и "Магбет", позоришни комади који се убрајају у најбоље драме на енглеском језику.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ