Вести

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ КОЛАЖА „ЖАНКА У МОМ СРЦУ“ 11.03. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

8 март 2012

Изложба колажа „Жанка у мом срцу“, ауторке Верице Милошевић, биће отворена у недељу 11. марта у 11,30 часова у Музеју Народног позоришта.

Поставка обухвата 25 портрета славне глумице који приказују њену радост, патње, успоне, клонућа, сумње и надања.
Верица Милошевић је рођена 3. јуна 1943. године у Црљенцу код Пожаревца. Завршила је гимназију у Петровцу на Млави а дипломирала глуму у класи Мате Милошевића на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Играла је у Југословенском драмском позоришту, Позоришном игралишту, Театру поезије... Од 1967. је стални члан Српског народног позоришта у Новом Саду а од 1982. године и предавач глуме на новосадској Академији уметности. Сада живи у Петровцу на Млави.
Добитник је Годишње награде Српског народног позоришта за улогу Ангустије у “Дому Бернарде Албе” и Златне значке Културно просветне заједнице Србије.
Објавила је аутобиографију “Глумица” и “Мој драмски студио”.
Изложбе колажа: Петровац на Млави, Галерија Завичајног музеја; Мало Црниће, Галерија „ФЕДРАС-а“; Костолац, Народна библиотека; Београд, Кућа Ђуре Јакшића; Сремски Карловци, Карловачка уметничка радионица; Нови Сад, Градска библиотека; Раброво, Дом културе; Сремски Карловци, Библиотека „Бранко Радичевић“; Крушевац, Галерија Милића од Мачве; Нови Сад, Галерија, „Мост“; Београд, Народни универзитет „Божидар Аџија“; Смедерево, Читаоница архива.
У каталогу изложбе, театролог Весна Крчмар, оценила је да је Жанка Стокић, наша највећа глумица, успела да створи своју епоху.
- Припадала је типу глумаца који сваку улогу уноси у себе, постајући тако личност из улоге. Та особина уобичајена је код комичара, али и код глумаца особеног дара трансформације. Жанка је великом глумачком непосредношћу освајала, на пречац, широке слојеве публике. Била је необично присна глумица. Припадала је свим гледаоцима. Разлог њене огромне популарности ваља пронаћи у брзом, рекло би се, директном контакту оствареном између ње и публике. Од првог тренутка, до прве речи, од првог појављивања на сцени, она налази духовни контакт и чува га кроз цео комад. Ако је тражено осећање досегла у својој имагинацији, наслутила је и обухватила својим инстинктом, оно ће се цело слити у њу и испловити пред публику у најчистијем личном доживљају. Верица Милошевић, глумица, педагог, ликовни уметник, сада стрпљиво од разнобојних комадића склапа колаж, ствара слику - - истакла је госпођа Крчмар.
Према њеном мишљењу, глумачки инстинкт прелио се у ликовни израз, откривајући нам тако њено ново уметничко лице.
- Стваралац велике радозналости, наглашеног посматрачког дара, али и инстинкта истраживача, Верица успева да нам у 25 портрета Жанке Стокић развије 25 глумачких година живота, кроз радост, патње, успоне, клонућа, сумње и надања, сливене у изразу лица и погледу велике глумице која нас прати са глумичиних колажа и кад се од њих удаљимо. Упитани, одговор проналазимо у духовном сусрету две глумице, географски веома блиске, али различитих временских одредница и глумачких школа – указала је Весна Крчмар.
Изложба ће бити отворена до 22. марта.
М.Б.