Вести

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ОД ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА ДО МАРИНЕ АБРАМОВИЋ“ 11. АПРИЛА

6 април 2016

Изложба слика и скулптура из приватних колекција под називом „Од Паје Јовановића до Марине Абрамовић“, биће отворена у понедељак 11. априла (13,00) у фоајеу Велике сцене Народног позоришта.
Поставку ће отворити в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић, а присутнима ће се обратити и књижевник и ликовни критичар Драган Јовановић Данилов и галериста и публициста Момчило Моша Тодоровић.
У каталогу изложбе, проф. др Станислав Живковић, наводи да она „на одређен начин обогаћује нашу ликовну сцену и напомиње да нам, уз изузетак Паје Јовановића који симболично представља родоначелника, „пружа један скраћени преглед савременог ликовног тренутка".
- Наиме, од Петра Лубарде до Марине Абрамовић у питању су заступници готово свих стилских промена које су обележиле другу половину XX односно почетак XXI века. У сваком случају, без обзира на генерацијску припадност појединаца, овај лични избор уметника и њихових дела омогућава нам да се подсетимо на неке њихове заједничке карактеристике, као и оне по којима се разликују – тврди Живковић.
Према његовом мишљењу, када је у питању материјална структура, стиче се утисак да им се заједничка припадност креће ка класичном схватању по којем је слика „површина испуњена бојом“, како је то често понављао велики сликар и педагог Недељко Гвозденовић.
- С друге стране, већ код избора формалне структуре, тј. ликовног језика, јасно се издвајају индивидуални карактери: од поетског до критичког реализма, од надреалне фигуралике, преко експресионистичке егзалтације и смирених валерских сазвучја, све до савремене симболике и апстракције. Свакако, то је у складу са историјском структуром, односно у зависности од тога шта је уметника инспирисало на креативни чин; да ли је дело резултат визуелног доживљаја или маште самог уметника – оцењује господин Живковић и примећује да метафизичка структура још једном подвлачи несумњиве различитости које обележавају појединце.
- Могло би се рећи да је при том распон индивидуалних поетика углавном сагласан са животом и уметничким искуством. С једне стране, то су готово филозофска размишљања и сагласност са хармонијом света у којем живимо, уз трагање за тренуцима естетског доживљаја. С друге стране, сугестивни су стваралачка узнемиреност, узбуђење и радозналост пред тајанственим загонеткама живота и уметности. Као закључак, поменимо још једну заједничку карактеристику излагача на овој изложби. Наиме, ако у ужем смислу припадају београдској школи, на ширем плану афирмишу се као типични Медитеранци, менталитет балканског поднебља, којем су страни патетика, метафизичко сањарење или чак сажаљење. Прихватајући спонтано утицај средине у којој живе, упркос савременој агресији потрошачког менталитета и алијенације, они нам преко својих дела шаљу драгоцене оптимистичке поруке о неуништивом свету духовне лепоте – сматра Живковић.
Поставка ће обухватити радове Пајe Јовановићa, Урошa Предићa, Петра Лубарде, Косте Миличевића, Марка Мурата, Илије Шобајића, Владимира Величковића, Бате Михаиловића, Лазара Возаревића, Боже Илића, Оље Ивањицки, Милића од Мачве, Тодора Стевановића, Драгана Мојовића, Бранка Миљуша, Милана Блануше, Драгослава Живковића, Мрђана Бајића, Биљане Вилимон, Раше Тркуље, Радована Миће Трнавца, Александра Цветковића, Николе Жигона, Владимира Дуљића, Миле Гвардиол, Ивана Мештровића, Риста Стијовића, Милана Бесарабића, Томета Серафимовског, Милоша Шобајића, Николе Коке Јанковића и Марине Абрамовић.
Изложба ће бити отворена до 16. априла, а моћи ће да се погледа сваког дана у периоду од 11 до 18 часова (улаз из Музеја Народног позоришта, Доситејева 2).
Цена улазнице је 100 динара.
М.Б.