Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „OD PAJE JOVANOVIĆA DO MARINE ABRAMOVIĆ“ 11. APRILA

6 april 2016

Izložba slika i skulptura iz privatnih kolekcija pod nazivom „Od Paje Jovanovića do Marine Abramović“, biće otvorena u ponedeljak 11. aprila (13,00) u foajeu Velike scene Narodnog pozorišta.
Postavku će otvoriti v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, a prisutnima će se obratiti i književnik i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov i galerista i publicista Momčilo Moša Todorović.
U katalogu izložbe, prof. dr Stanislav Živković, navodi da ona „na određen način obogaćuje našu likovnu scenu i napominje da nam, uz izuzetak Paje Jovanovića koji simbolično predstavlja rodonačelnika, „pruža jedan skraćeni pregled savremenog likovnog trenutka".
- Naime, od Petra Lubarde do Marine Abramović u pitanju su zastupnici gotovo svih stilskih promena koje su obeležile drugu polovinu XX odnosno početak XXI veka. U svakom slučaju, bez obzira na generacijsku pripadnost pojedinaca, ovaj lični izbor umetnika i njihovih dela omogućava nam da se podsetimo na neke njihove zajedničke karakteristike, kao i one po kojima se razlikuju – tvrdi Živković.
Prema njegovom mišljenju, kada je u pitanju materijalna struktura, stiče se utisak da im se zajednička pripadnost kreće ka klasičnom shvatanju po kojem je slika „površina ispunjena bojom“, kako je to često ponavljao veliki slikar i pedagog Nedeljko Gvozdenović.
- S druge strane, već kod izbora formalne strukture, tj. likovnog jezika, jasno se izdvajaju individualni karakteri: od poetskog do kritičkog realizma, od nadrealne figuralike, preko ekspresionističke egzaltacije i smirenih valerskih sazvučja, sve do savremene simbolike i apstrakcije. Svakako, to je u skladu sa istorijskom strukturom, odnosno u zavisnosti od toga šta je umetnika inspirisalo na kreativni čin; da li je delo rezultat vizuelnog doživljaja ili mašte samog umetnika – ocenjuje gospodin Živković i primećuje da metafizička struktura još jednom podvlači nesumnjive različitosti koje obeležavaju pojedince.
- Moglo bi se reći da je pri tom raspon individualnih poetika uglavnom saglasan sa životom i umetničkim iskustvom. S jedne strane, to su gotovo filozofska razmišljanja i saglasnost sa harmonijom sveta u kojem živimo, uz traganje za trenucima estetskog doživljaja. S druge strane, sugestivni su stvaralačka uznemirenost, uzbuđenje i radoznalost pred tajanstvenim zagonetkama života i umetnosti. Kao zaključak, pomenimo još jednu zajedničku karakteristiku izlagača na ovoj izložbi. Naime, ako u užem smislu pripadaju beogradskoj školi, na širem planu afirmišu se kao tipični Mediteranci, mentalitet balkanskog podneblja, kojem su strani patetika, metafizičko sanjarenje ili čak sažaljenje. Prihvatajući spontano uticaj sredine u kojoj žive, uprkos savremenoj agresiji potrošačkog mentaliteta i alijenacije, oni nam preko svojih dela šalju dragocene optimističke poruke o neuništivom svetu duhovne lepote – smatra Živković.
Postavka će obuhvatiti radove Paje Jovanovića, Uroša Predića, Petra Lubarde, Koste Miličevića, Marka Murata, Ilije Šobajića, Vladimira Veličkovića, Bate Mihailovića, Lazara Vozarevića, Bože Ilića, Olje Ivanjicki, Milića od Mačve, Todora Stevanovića, Dragana Mojovića, Branka Miljuša, Milana Blanuše, Dragoslava Živkovića, Mrđana Bajića, Biljane Vilimon, Raše Trkulje, Radovana Miće Trnavca, Aleksandra Cvetkovića, Nikole Žigona, Vladimira Duljića, Mile Gvardiol, Ivana Meštrovića, Rista Stijovića, Milana Besarabića, Tometa Serafimovskog, Miloša Šobajića, Nikole Koke Jankovića i Marine Abramović.
Izložba će biti otvorena do 16. aprila, a moći će da se pogleda svakog dana u periodu od 11 do 18 časova (ulaz iz Muzeja Narodnog pozorišta, Dositejeva 2).
Cena ulaznice je 100 dinara.
M.B.