Vesti

U FOAJEU VELIKE SCENE OTVORENA IZLOŽBA „OD PAJE JOVANOVIĆA DO MARINE ABRAMOVIĆ“

11 april 2016

Izložba slika i skulptura iz privatnih kolekcija pod nazivom „Od Paje Jovanovića do Marine Abramović“, otvorena je u ponedeljak 11. aprila u foajeu Velike scene Narodnog pozorišta.
U tom prostoru, kao i foajeu Druge galerije izloženi su radovi Paje Jovanovića, Uroša Predića, Petra Lubarde, Koste Miličevića, Marka Murata, Ilije Šobajića, Vladimira Veličkovića, Bate Mihailovića, Lazara Vozarevića, Bože Ilića, Olje Ivanjicki, Milića od Mačve, Todora Stevanovića, Dragana Mojovića, Branka Miljuša, Milana Blanuše, Dragoslava Živkovića, Mrđana Bajića, Biljane Vilimon, Raše Trkulje, Radovana Miće Trnavca, Aleksandra Cvetkovića, Nikole Žigona, Vladimira Duljića, Mile Gvardiol, Ivana Meštrovića, Rista Stijovića, Milana Besarabića, Tometa Serafimovskog, Miloša Šobajića, Nikole Koke Jankovića i Marine Abramović.
Otvarajući postavku, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić istakao je da je ideja o jednoj ovako reprezentativnoj izložbi pod krovom Nacionalnog teatra potekla od direktora Filmskih novosti Vladimira Tomčića koji je predložio saradnju između tog pozorišta i Galerije „Radionica duše“ Momčila Moše Todorovića.
On je kazao da je ideja prihvaćena sa velikim zadovoljstvom  i naglasio da zaista nije postojao nijedan razlog da jedna ovako „prelepa barokna zgrada, stara 150 godina, ne otvori svoja vrata za dela takvih vrhunskih umetnika“.Savić je napomenuo da ova izložba ne predstavlja „nikakvo prekonosiranje Narodnom muzeju koji ne radi sticajem okolnosti“ i objasnio da je tu isključivo reč o pokušaju da se „Narodno pozorište, u svojoj prelepoj zgradi, otvori i za neke druge umetničke sadržaje“.
Brojnim posetiocima obratili su se galerista i publicista Momčilo Moša Todorović i književnik i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov koji je, između ostalog, ocenio da „ove slike i skulpture preispituju srpsku etičku, duhovnu i duševnu sedimentaciju i razvijaju se u zastavu jedne kosmopolitske pripadnosti srpskoj umetnosti“.
On je zahvalio galeristi i publicisti Momčilu Moši Todoroviću iz čije kolekcije je "ova gozba" priređena.
- Čini mi se da nikada kao danas nam nije bilo potrebno da se nadahnjujemo i obrazujemo na trezorima tradicije, shvaćene kao lepote koju čuvamo, a ne kao neki lanac - istakao je Danilov i dodao da "nema kulture bez tradicije, predanja i konzervatizma koji nije okoštao već je vitalistički i emancipatorski".
Voditelj ceremonije svečanog otvaranja bila je glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović.
Izložba će biti otvorena do 16. aprila, a moći će da se pogleda svakog dana u periodu od 11 do 18 časova (ulaz iz Muzeja Narodnog pozorišta, Dositejeva 2).
Cena ulaznice je 100 dinara.
U večernjim satima, izložbu će moći da vide i gledaoci sa kupljenim ulaznicama za neki od naslova koji su tih dana na repertoaru Narodnog pozorišta, pre početka predstave, u pauzi ili po njenom završetku.
M.B.