Vesti

U FOAJEU SCENE "RAŠA PLAOVIĆ" OTVORENA IZLOŽBA SLIKARSKIH RADOVA DRAMSKOG UMETNIKA BRANISLAVA CIGE JERINIĆA

25 novembar 2016

U znak sećanja na priznatog pozorišnog i filmskog glumca, nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Branislava Cigu Jerinića (1932-2006), u foajeu Scene "Raša Plaović", u petak 25. novembra, otvorena je izložba njegovih slikarskih radova.
Postavku, koju će svi zainteresovani posetioci moći da pogledaju do kraja decembra, otvorio je istoričar umetnosti Marko Omčikus.
Na njoj su prikazana dela rađena različitim tehnikama, koje je prikupio Jerinićev sin Vuk, koji je u saradnji sa Narodnim pozorištem i priredio ovu izložbu.
Javnosti je malo poznata činjenica da je Ciga Jerinić, osim glume, bio zaljubljen i u slikarstvo, kojim se celog života bavio amaterski, kao i da je bio upisao Likovnu akademiju, ali je nikada nije završio.
Omčikus je istakao da „za Cigom nije ostalo mnogo likovnih dela, ali ono što je ostalo, tu je i izloženo“.
– Ono što je izloženo, uglavnom su male skice, studije i karikature, ozbiljno shematizovane. Neke od tih skica su do te mere konzistentno postavljene, da bi iz njih mogli da se izvedu murali velikih dimenzija. U svakom slučaju, zaostavština Branislava Cige Jerinića zahteva jednu novu valorizaciju. To može da bude snažan izazov istoričarima umetnosti i teatrolozima – istakao je Omčikus.
Prisutnima su se obratili i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, Vuk Jerinić i v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je, između ostalog, ukazao da je Kuća ovom izložbom htela da šira javnost, upozna tog vrhunskog glumca i iz jednog drugog ugla, sa nečim čime se on bavio u slobodno vreme.
- Porodica nam se pridružila u toj ideji i mi smo, sa velikim zadovoljstvom, ustupili ovaj prostor da gospodina Jerinića predstavimo na jedan drugi, novi način. Ovom izložbom hteli smo da se naša javnost malo bolje upozna sa njegovom intimiom, njegovim slikarskim opusom u kojem je, čini mi se, prikazao svoje pravo lice, prikazao svoju pravu prirodu, temperament, prave afinitete... ocenio je Savić.
Vuk Jerinić se zahvalio svima koji su došli na otvaranje izložbe i naglasio da je ovo „jedinstvena prilika da se na jednom mestu sagleda Cigin slikarski alter ego“.
Doajen srpskog glumišta rođen je u Kragujevcu 1932. godine, gde je završio i gimnaziju.
Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Radomira Raše Plaovića.
Po završetku studija, 1954. godine, postao je član Narodnog pozorišta kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i na drugim scenama.
Pamte se njegove uloge Makbeta, pukovnika Kotvica, Sorina, Luke Rađenovića, Grigorija Melehova, Mitketa, Fjodora Karamazova...
Na matičnoj sceni ostvario je više od stotine značajnih likova naše i svetske literature, u kojima je dokazao veliki i raznovrsni glumački registar.
Na filmskoj traci, u TV dramama i serijama ostale su zabeležene njegove uloge u ostvarenjima "Marš na Drinu", "Bokseri idu u raj", "Planina gneva", "Savamala", "Lazar".
Dobitnik je brojnih nagrada - "Raša Plaović", Sterijina, "Joakim Vujić"...
Jerinić je preminuo 27. juna 2006. godine u Beogradu, gde je, tri dana kasnije, i sahranjen, na Novom groblju.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE