Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO SEĆANjE NA GLUMCA BRANISLAVA CIGU JERINIĆA

25 maj 2012

U okviru ciklusa „Sećanje“, u petak 25. maja u Muzeju Narodnog pozorišta održano je veče posvećeno glumcu Branislavu Cigi Jeriniću, povodom 80 godina od njegovog rođenja.

O umetničkom i životnom putu nekadašnjeg prvaka Drame Nacionalnog teatra govorili su teatrolog Raško V. Jovanović, direktor Akademije umetnosti Dušan Đoković, dramaturg Zoran Raičević i glumci Ljubivoje Tadić, Nela Mihailović, Jadranka Bugarski i Boris Pingović.
Dramska umetnica Ksenija Jovanović, koja zbog bolesti nije bila prisutna, poslala je pismo koje je pročitala kustoskinja Muzeja Zorica Janković. Evocirajući uspomene na ovog barda srpskog glumišta, gospođa Jovanović je napisala da je Ciga “bio društvena osoba, sa velikim krugom prijatelja, interesantnih i znamenitih ljudi”.
- Dostojanstveno je nosio činjenicu da su ga mimoišle velike pozorišne nagrade, a naročito Dobričin prsten. U nekrologu, posle njegove smrti, rekla sam da smo mu tu nagradu, i kolege i publika, dodelili, i da ga nosimo u sećanju kao velikog glumca i pouzdanog prijatelja. Ciga je bio bard Narodnog pozorišta, kao glumac uvek izrazito ubedljiv, sonornog glasa, izrazite glumačke inteligencije i duhovit sagovornik – ocenila je priznata glumica koja je sa njim igrala u predstavama “Jelena Ćetković”, “Magbet”, “Pigmalion”, Nečista krv”...
Teatrolog Jovanović je istakao da je Ciga Jerinić u drugoj polovini prošlog veka bio jedan od stubova nosača dramskog repertoara Narodnog pozorišta.
On je, kao veoma značajne, posebno izdvojio dve njegove uloge – Tika Rođe u “Sablji dimiskiji” Aleksandra Popovića i Publija Vergilija Marona u „Vergilijevoj smrti“ Hermana Broha.
Prema Jovanovićevom mišljenju, Jerinić je imao “nešto od te scenske maštovitosti koja ga je vukla među čapkune, kakav je, recimo, bio Ilija Stanojević”.
- Umeo je da nađe štos, a i da, veoma često, iznenadi partnera na sceni, ali i gledaoce. Za njega nisu postojale male i velike uloge. Nije bio probirač, uskakao je u uloge. Tumačeći ljude iz našeg podneblja, uvek je bio originalan, ali isto tako snalažljiv i uverljiv, bio je kada je igrao u delima stranih pisaca – rekao je Jovanović.
Jerinićeva studentkinja Jadranka Bugarski kazala je da je njen profesor bio veoma duhovit čovek, ali i odličan pedagog  koji je često “sa malo reči govorio mnogo”.
- Na svoj način je izvlačio maksimum od nas. Bio je učitelj i prijatelj. Brinuo se za nas ne samo za vreme školovanja, nego i posle – rekla je Bugarski koja je u Jerinićevoj klasi diplomirala glumu na nekadašnjoj Akademiji umetnosti BK.
Nela Mihajlović je istakla da je imala veliku privilegiju što je sa Cigom “delila” scenu, naročito u predstavi “Majstor” u kojoj mu je bila direktna partnerka.
- Mnogo sam naučila od njega. Ono najvažnije što sam naučila, a što ne znači da sam i dosegla, je lakoća glume. Pored toga, ima još nešto što smatram, možda, još većom privilegijom, a to je da sam sedela sa njima za šankom u klubu na četvrom spratu Narodnog pozorišta, što sam odlazila sa njim u kafane... – prisetila se popularna glumica i dodala da joj njen dragi kolega Jerinić, i danas, šest godina posle smrti, veoma mnogo nedostaje.
Jerinić je rođen 1932. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Raše Plaovića. Diplomirao je 1954. godine i odmah postao član Narodnog pozorišta, kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i na alternativnim beogradskim scenama. Ostvario je bogat umetnički opus sa više od stotinu značajnih uloga samo u Narodnom pozorištu, kojima je dokazao svoj veliki, raznovrsni glumački izražajni registar.
Među mnogim zapaženim ulogama Jerinića bili su Magbet u istoimenoj Šekspirovoj drami, pukovnik Kotvić u „Princu od Homburga“ Fon Klajsta, Sorina u Čehovljevom „Galebu“, Luka Rađenović u „Pelinovu“... Bio je Mitke u „Koštani“, Fjodor Karamazov u „Braći Karamazov“, Polit u „Mački na usijanom limenom krovu“, Ruben Rubenović u „Mamcu“, Roman Kozačenko u „Majstoru“, Alfred Dulitl u „Pigmalionu“, Špira Klonfer u „Razvojnom putu Bore Šnajdera“, Ahmed u „Hasanaginici“, Morten Kil u „Neprijatelju naroda“... Jerinić je odigrao i više upečatljivih uloga u televizijskim dramama i serijama kao i u filmovima „Marš na Drinu“, „Bokseri idu u raj“, „Planina gneva“, „Savamala“, „Lazar“...
 Dobitnik je brojnih priznanja među kojima su i nagrade „Raša Plaović“, „Joakim Vujić“ i „Jovan Sterija Popović“.
Jerinić je preminuo 27. juna 2006. godine u Beogradu.
M.B.