Vesti

SEĆANjE NA GLUMCA CIGU JERINIĆA 25. MAJA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

22 maj 2012

U okviru ciklusa „Sećanje“, u petak 25. maja u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta biće održano veče posvećeno glumcu Branislavu Cigi Jeriniću.

O umetničkom i životnom putu nekadašnjeg prvaka Drame Nacionalnog teatra govoriće teatrolog Raško V. Jovanović, direktor Akademije umetnosti Dušan Đoković, dramaturg Zoran Raičević i dramski umetnici Ksenija Jovanović, Nela Mihailović, Jadranka Bugarski, Ljubivoje Tadić i Boris Pingović.
Ulaz je besplatan.
Jerinić je rođen 1932. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Raše Plaovića. Diplomirao je 1954. godine i odmah postao član Narodnog pozorišta, kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i na alternativnim beogradskim scenama. Ostvario je bogat umetnički opus sa više od stotinu značajnih uloga samo u Narodnom pozorištu, kojima je dokazao svoj veliki, raznovrsni glumački izražajni registar.
Među mnogim zapaženim ulogama Jerinića bili su Magbet u istoimenoj Šekspirovoj drami, pukovnik Kotvić u „Princu od Homburga“ Fon Klajsta, Sorina u Čehovljevom „Galebu“, Luka Rađenović u „Pelinovu“... Bio je Mitke u „Koštani“, Fjodor Karamazov u „Braći Karamazov“, Polit u „Mački na usijanom limenom krovu“, Ruben Rubenović u „Mamcu“, Roman Kozačenko u „Majstoru“, Alfred Dulitl u „Pigmalionu“, Špira Klonfer u „Razvojnom putu Bore Šnajdera“, Ahmed u „Hasanaginici“, Morten Kil u „Neprijatelju naroda“... Jerinić je odigrao i više upečatljivih uloga u televizijskim dramama i serijama kao i u filmovima „Marš na Drinu“, „Bokseri idu u raj“, „Planina gneva“, „Savamala“, „Lazar“...
 Dobitnik je brojnih priznanja među kojima su i nagrade „Raša Plaović“, „Joakim Vujić“ i „Jovan Sterija Popović“.
Jerinić je preminuo 27. juna 2006. godine u Beogradu.
M.B.