Vesti

U FOAJEU DRUGE GALERIJE OTVORENA IZLOŽBA MILOŠA ŠOBAJIĆA IZ KOLEKCIJE UMETNIČKE GALERIJE "RADIONICA DUŠE"

24 jun 2016

Izložba radova srpskog slikara Miloša Šobajića iz kolekcije Umetničke galerije "Radionica duše", otvorena je u petak 24. juna u u foajeu Druge galerije.
Postavku je otvorio v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić koji je, između ostalog, rekao da Nacionalni teatar ima veliko zadovoljstvo što može „u ovom prelepom prostoru da priredi izložbu jednom tako eminentnom umetniku“.
On je rekao da je ovo, u poslednja dva meseca, treća izložba u nizu koja se priređuje u Narodnom pozorištu zahvaljujući inicijativi direktora Filmskih novosti Vladimira Tomčića koji je predložio saradnju između tog pozorišta i Galerije „Radionica duše“ Momčila Moše Todorovića.
Savić je podsetio da je prethodne dve izložbe „Od Paje Jovanovića do Marine Abramović“ i „Dodir – od De Kirika do Meštrovića“ videlo više od 5000 posetilaca.
On je još jednom podsetio da Narodno pozorište na ovaj način „nema nameru da uzima ‘leba svojim dragim prijateljima i kolegama iz Narodnog muzeja koji, nažalost, ne radi već 15 godina“ i objasnio da je tu isključivo reč o pokušaju da se „Nacionalni teatar, u svojoj prelepoj zgradi, otvori i za neke druge umetničke sadržaje što je, uostalom, praksa i u mnogim svetskim pozorištima“.
On je najavio da će tokom jeseni u Narodnom pozorištu biti otvorena izložba slika Vladimira Veličkovića, takođe iz kolekcije Umetničke galerije "Radionica duše"
Šobajić se zahvalio prisutnima što su, uprkos velikoj vrućini, došli u tolikom broju i istakao da postavka obuhvata radove koje je galerista Moša Todorović kupovao od njega u poslednjih šest – sedam godina.
– To su, uglavnom, moji najnoviji radovi. Postavka nema neki poseban koncept, ali Moša je odlučio tako i ja to podržavam – kazao je Šobajić.
Izložba će biti otvorena do 8. jula, svakog dana u periodu od 11 do 18 časova.
Šobajić je rođen u Beogradu 1945.godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970., a od 1972. živi i radi u Parizu.
U Beogradu, na Univerzitetu "Džon Nezbit" od 2005. godine je dekan i profesor Fakulteta za umetnost i dizajn.
Od 2004. do 2006. godine bio je profesor slikanja na "Luxun Academy of Fine Arts" u Kini.
Priredio je 75 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 400 grupnih izložbi.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE