Vesti

U FOAJEU DRUGE GALERIJE PREDSTAVLjENA KNjIGA MILICE ZAJCEV "IGRA ŠTO ŽIVOT ZNAČI"

25 februar 2013

Promocija treće knjige kritičarke umetničke igre Milice Zajcev "Igra što život znači", u izdanju Udruženja baletskih umetnika Srbije, održana je u ponedeljak 25. februara u foajeu Druge galerije.

Ova knjiga, objavljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, predstavlja poslednje izdanje trotomnog ciklusa njenih knjiga sa istim naslovom i sadrži zapise o značajnim ličnostima beogradskog Baleta koje svojom umetničkom kreativnošću daju izuzetan doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji.
Na više od 100 strana, autorka objavljuje lične iskaze i napise o Aniki Ani Radošević, Milici Jovanović, Ljiljani Dulović Trši, Borisu Radaku, Janki Atanasovoj, Mirjani Zdravković, Maji Kovačević, Ljiljani Hmeli, Ljiljani Šaranović, Milici Bezmarević, Zoji Begoli, Ani Pavlović, Mili Dragičević, Daliji Imanić, Tamari Ivanović, Sanji Ninković, Olgi Olćan, Bojani Žegarac, Milanu Rusu, Aleksandru Iliću, Dejanu Kolarovu, Jovanu Veselinoviću, Jovici Begojevu i Milošu Marjanu.
Inače, u prethodne dve knjige Zajcev je neposredno intervjuisala baletske umetnike, a novina u radu na trećoj knjizi je što se komunikacija sa živim učesnicima odvijala putem elektronske pošte,. Njihove ispovesti su prenete u obliku koji su oni odabrali.
Pred brojnom publikom, o knjizi koja je objavljena povodom 50. godina rada UBUS-a, osim autoke, govorili su v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić, osnivač i glavni urednik časopisa "Orchestra" i balerina i koreograf Sonja Lapatanov, predsednica UBUS-a u prethodnom sazivu na čiju je inicijativu ta knjiga i objavljena.
Savić je zahvalio autorki knjige na istrajnosti da napiše devet knjiga kao baletski kritičar i UBUS-u koji ima tako dobru izdavačku delatnost.
- Mi iz Opere uvek zavidimo vama iz Baleta jer imate jedinstvo u krupnim strateškim stvarima. Još kada sam prvi put bio upravnik Narodnog pozorišta susreo sam se sa vašom nepokolebljivom voljom, kao jedinstven korpus šest meseci ste štrajkovali pa sam odlučio da dobijete odvojen sektor i to je bila jedna od mojih dobrih odluka - kazao je Savić.
On je podsetio da baletski umetnici jedini imaju knjige, najviše zahvaljujući Milici Zajcev koja je dala veliki doprinos baletu, bogatoj arhivi Narodnog pozorišta, posebno trećom knjigom "Igra što život znači" u kojoj su sabrane lepe misli aktuelnih baletskih prvaka koji duboko promišljaju o svojoj umetnosti.
Lapatanov je ocenila da je “ovo velik i ozbiljan posao za baletsku umetnost koja se nalazi na margini kulturnih događaja u našoj sredini”.
- Kao i svaka knjiga iz ove oblasti, ovo je kapitalno delo jer takvih štiva nema u velikom broju kod nas a ni u svetu - dodala je ona.
Milovanović je podsetila da Zajcev o umetničkoj igri predano piše gotovo šest decenija, posvećeno, profesionalno i sa puno takta, dobronamerno čak i kada kritikuje.
Ona je ukazala da je autorka odlučila da sve ono što su umetnici elektronskom poštom odgovorili na njena pitanja, bude integralno objavljeno u knjizi.
- Njihove ispovesti, uz stručne ocene njihovog doprinosa Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu biće seme koje će sačuvati od patine zaborava i sadašnju generaciju prvakinja, prvaka, istaknutih solista i njihov dragoceni udeo u srpskoj pozorišnoj i baletskoj umetnosti- dodala je Ivana Milovanović.
Zajcev je kazala da su svi umetnici "iznenađujuće dirljivo, promišljeno i zrelo sačinili svoje ispovesti, čineći u velikoj meri knjigu našom zajedničkom".
M.B.