Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE „DODIR – OD DE KIRIKA DO MEŠTROVIĆA“, 22. APRILA (12,00) U FOAJEU DRUGE GALERIJE

20 april 2016

Izložba „Dodir – od De Kirika do Meštrovića“, biće otvorena u petak 22. aprila (12,00) u foajeu druge galerije.
Postavka obuhvata dela Đorđa de Kirika, Ivana Meštrovića, Lazara Vozarevića, Miloša Šobajića, Pavla Pejovića, Matije Vukovića, Petra Palavičinija, Rista Stijovića...
- I pored brojnih privatnih zbirki u Srbiji, kolekcije skulptura u privatnom vlasništvu još uvek su prava retkost, pogotovu kada je o njihovom javnom izlaganju reč. Iz tog razloga je od velikog značaja da dvojica pasioniranih ljubitelja umetnosti, Momčilo Moša Todorović i Vladimir Tomčić, nakon 30 godina brižljivog sakupljanja, svoje kolekcije skulptura čine dostupnim javnosti u okviru zajedničke putujuće izložbe koja za-počinje postavkom u Narodnom pozorištu u Beogradu – kaže istoričarka umetnosti Nina Pogarčić.
Prema njenom mišljenjnu, sakupljeni radovi predstavljaju vredna dela umetnika koji su dali veliki doprinos jugoslovenskoj skulpturi XX veka.
- Dok su Lojze Dolinar, Frano Kršinić, Risto Stijović, Petar Palavičini i Sreten Stojanović ostavili trag u razvoju skulpture tokom prve polovine prošlog veka, u dru-goj su to činili Matija Vuković i Nikola Koka Janković. Oštrom oku kolekcionara ni-su ostala neopažena vajarska dela (post)modernista Lazara Vozarevića, Dušana Otaše-vića i Miloša Šobajića. Poseban kuriozitet izložbe koja nosi naziv „Od De Kirika do Meštrovića“ čine dela skulptora svetskih razmera, Ivana Meštrovića, posebno ostvarenja religiozne tematike – Pijeta i Molitva, kao i skulptura Arheolog italijanskog umetnika Đorđa de Kirika, predstavnika metafizičkog slikarstva – smatra Pogarčićeva.
Ona ističe da ovako koncipirana izložba omogućava sagledavanje sveg bogatstva likovnog izraza na polju figuracije, pružajući, kroz najrazličitije materijale (bronzu, tera-kotu, mermer, drvo, plastiku), izuzetan estetski ugođaj, bilo da je u pitanju akt, portret ili animalna skulptura.
- Međutim, ona istovremeno govori o vremenu i društvu u kojem su skulpture nastale. Posmatrajući ih kao celinu, nameće se zaključak da skulpture iz privatne kolekcije porodica Todorović i Tomčić, osim izlaganja na povremenim izložbama, zaslužuju da se, kao legat, nađu u adekvatnom javnom prostoru i nastave svoj život, na radost posmatrača – dodala je Pogarčićeva.
Izložba može da se pogleda do 28. aprila svakog dana od 11 do 18 sati (osim u nedelju, 24. aprila, kada je dostupna od 15 do 18 sati)
Ulaz je iz Muzeja Narodnog pozorišta, Dositejeva 2, a cena ulaznice iznosi 100 dinara.
M.B.