Vesti

OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA „DODIR – OD DE KIRIKA DO MEŠTROVIĆA“

22 april 2016

Izložba „Dodir – od De Kirika do Meštrovića“,otvorena je u petak 22. aprila u foajeu Velike scene.
Postavka obuhvata dela Đorđa de Kirika, Ivana Meštrovića, Lazara Vozarevića, Miloša Šobajića, Pavla Pejovića, Matije Vukovića, Petra Palavičinija, Rista Stijovića...
Otvarajući izložbu, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić pozvao je sve ljubitelje umetnosti da narednih dana pogledaju ova vredna dela vrhunskih umetnika koji su dali veliki doprinos jugoslovenskoj skulpturi XX veka.
On je podsetio da je izložba realizovana u saradnji sa Udruženjem građana „Altea“ i napomenuo da je svaka skulptura potpisana i Brajevim pismom.
Takođe, Savić je napomenuo da je „dodirivanje skulptura dozovljeno, čak, i poželjno“.
On se osvrnuo i na prethodnu izložbu slika i skulptura iz privatnih kolekcija pod nazivom „Od Paje Jovanovića do Marine Abramović“ koju je, kako je precizirao, u periodu od 11. do 19. aprila videlo više od 3000 posetilaca.(više informacija o toj iložbi možete pročitati OVDE)
Prisutnima su se, kratkim govorima, obratili i Miloš Šobajić i Momčilo Moša Todorović.    
Istoričarka umetnosti Nina Pogarčić ocenila je u katalogu izložbe da i pored brojnih privatnih zbirki u Srbiji, kolekcije skulptura u privatnom vlasništvu predstavljaju još uvek pravu retkost, naročito kada je o njihovom javnom izlaganju reč.  
- Iz tog razloga je od velikog značaja da dvojica pasioniranih ljubitelja umetnosti, Momčilo Moša Todorović i Vladimir Tomčić, nakon 30 godina brižljivog sakupljanja, svoje kolekcije skulptura čine dostupnim javnosti u okviru zajedničke putujuće izložbe koja započinje postavkom u Narodnom pozorištu u Beogradu – navela je Pogarčićeva.
Prema njenom  mišljenjnu, ovako koncipirana izložba omogućava sagledavanje sveg bogatstva likovnog izraza na polju figuracije, pružajući, kroz najrazličitije materijale (bronzu, tera-kotu, mermer, drvo, plastiku), izuzetan estetski ugođaj, bilo da je u pitanju akt, portret ili animalna skulptura.
- Međutim, ona istovremeno govori o vremenu i društvu u kojem su skulpture nastale. Posmatrajući ih kao celinu, nameće se zaključak da skulpture iz privatne kolekcije porodica Todorović i Tomčić, osim izlaganja na povremenim izložbama, zaslužuju da se, kao legat, nađu u adekvatnom javnom prostoru i nastave svoj život, na radost posmatrača – naglasila je Pogarčićeva.
Izložba može da se pogleda do 28. aprila svakog dana od 11 do 18 sati (osim u nedelju, 24. aprila, kada je dostupna od 15 do 18 sati)
Ulaz je iz Muzeja Narodnog pozorišta, Dositejeva 2, a cena ulaznice iznosi 100 dinara.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE