Vesti

OTVARANjE IZLOŽBE SLIKARSKIH RADOVA BRANISLAVA CIGE JERINIĆA 25.11. U FOAJEU SCENE "RAŠA PLAOVIĆ"

24 novembar 2016

Izložba slikarskih radova nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Branislava Cige Jerinića, biće otvorena u petak 25. novembra (18,30) u foajeu Scene "Raša Plaović".
Postavka, koju će otvoriti istoričar umetnosti Marko Omčikus, obuhvata dela rađena različitim tehnikama.
Radove je prikupio Jerinićev sin Vuk, koji je u saradnji sa Narodnim pozorištem i priredio ovu izložbu u znak sećanja na priznatog dramskog umetnika koji je preminuo pre deset godina.
Javnosti je malo poznata činjenica da je Ciga Jerinić, osim glume, bio zaljubljen i u slikarstvo, kojim se celog života bavio amaterski, kao i da je bio upisao Likovnu akademiju, ali je nikada nije završio.
Izložba će biti otvorena do kraja decembra.
Doajen srpskog glumišta rođen je u Kragujevcu 1932. godine, gde je završio i gimnaziju.
Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Radomira Raše Plaovića.
Po završetku studija, 1954. godine, postao je član Narodnog pozorišta kojem je ostao veran do kraja, iako je igrao i na drugim scenama.
Pamte se njegove uloge Makbeta, pukovnika Kotvica, Sorina, Luke Rađenovića, Grigorija Melehova, Mitketa, Fjodora Karamazova...
Na matičnoj sceni ostvario je više od stotine značajnih likova naše i svetske literature, u kojima je dokazao veliki i raznovrsni glumački registar.
Na filmskoj traci, u TV dramama i serijama ostale su zabeležene njegove uloge u ostvarenjima "Marš na Drinu", "Bokseri idu u raj", "Planina gneva", "Savamala", "Lazar".
Dobitnik je brojnih nagrada - "Raša Plaović", Sterijina, "Joakim Vujić"...
Jerinić je preminuo 27. juna 2006. godine u Beogradu, gde je, tri dana kasnije, i sahranjen, na Novom groblju.
M.B.