ОВАЦИЈЕ ЗА СТЕРИЈИНУ КОМЕДИЈУ "КИР ЈАЊА" НА ГОСТОВАЊУ У БЕЧУ

15 децембар 2013

Култна представа “Кир Јања”, настала по тексту Јована Стерије Поповића и у режији Егона Савина, изведена је веома успешно у недељу 15. децембра на гостовању у бечком Акцент театру.

Публика у препуној сали, у којој су били и амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, представници наше амбасаде и дијаспоре, као и други виђенији грађани Беча, наградили су глумачку екипу на крају представе вишеминутним овацијама и узвицима "браво".
О томе колико је владало огромно интересовање за гостовање Народног позоришта у аустријској престоници, говори и податак да су све улазнице биле распродате за свега неколико сати.
Глумачку екипу предводио је Предраг Ејдус, у насловној улози Кир Јање - негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик.
Поред њега, у овој комедији карактера, играли су и Нада Блам (Јуца), Милена Ђорђевић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима), Срба Милин (Петар) и Јово Боснић (Пандур).
Представа је премијерно изведена 25. децембра 1992.
Већ те године проглашена је за најзначајније остварење у култури. Потом, пола године касније, "Кир Јања" осваја три награде на Стеријином позорју, а Предраг Ејдус добија и признање публике за најбоље глумачко остварење.
Према избору позоришних критичара и београдских новинара, "Кир Јања" је проглашена за најбољи комад и у 1993. години.
На Дан Народног позоришта, исте године, ова представа добија још две награде и похвале: Предраг Ејдус и сценограф Герослав Зарић су лауреати Награде, а Нада Блам Похвале Народног позоришта.
У априлу ове године, ансамблу "Кир Јање" уручена је Награда "Златни беочуг" за трајни допринос култури Града Београда за 20 година успешног играња представе.
Од премијере, представу је видело више од 70.000 гледалаца. Гостовала је у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Бору, Ужицу, Приштини, Подгорици, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину, Шапцу, Убу, Зајечару, Бору, Нишу, Бечу, Бања Луци, Скопљу, Куманову, Чикагу...
М.Б.