Вести

Памелa Киш Игњатов одржала концерт у Музеју Народног позоришта, у част Меланије Бугариновић

23 април 2018

Сопран Памела Киш Игњатов одржала је 23. априла у Музеју Народног позоришта концерт у част Меланије Бугариновић, некадашње првакиње Опере Националног театра и Бечке државне опере.

Млада уметница, стипендиста "Фондације Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин", наступила је уз клавирску пратњу Маје Грујић, а водитељ програма била је музиколог и музички критичар Гордана Крајачић.

Памела Киш Игњатов извела је композиције Ђоакина Росинија, Винченца Белинија, Сергеја Рахмањинова, Ђузепа Вердија, Алфреда Каталанија...

Бројну публику, уочи почетка програма, поздравио је директор Музеја Драган Стевовић који је, између осталог, истакао да је ово први у низу концерата на којима ће наступати најистакнутији стипендисти тог фонда који су већ изградили или граде запажене каријере.

Говорећи о примадони Бугариновић, Стевовић је подсетио да је она била уметница са „импозантном европском каријером“ и „једно од најистакнутијих имена наше оперске уметности пре, за време и после Другог светског рата“.

Такође, указао је да ће сваки од концерата посвећених великој уметници и добротворки, почети изабраним снимком из архива Народног позоришта, (према његовом избору) у којем је Меланија Бугариновић наступала, али и учествовала поводом 100 година Куће, када се и званично опростила од своје публике.

Стевовић је изабрао део арије из сцене гатања, из ремек-дела Модеста Мусорског „Хованшчина“.
 
Концерте ће заједнички организовати Фондација "Лаза Костић" и Музеј Народног позоришта.

"Фондација Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин" основана је пре четири деценије, 30. марта 1978. године.
М.Б.

Галерија