Вести

ПАТРИК БЕРНС ИЗ АУСТРАЛИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ВЕРДИЈЕВЕ ОПЕРЕ "ОТЕЛО"

29 март 2017

Гост из Аустралије Патрик Бернс, дириговао је Вердијевом опером "Отело", која је изведена у среду 29. марта на Великој сцени.
Насловну ролу певао је тенор Јанко Синадиновић, Дездемону је дочарала сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, а Јага баритон Миодраг Д. Јовановић.
Улоге у овој опери, која се, уз „Фалстафа“, сматра круном Вердијевог стваралаштва, тумачили су и Љубица Вранеш (Емилија), Марко Живковић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Павле Жарков (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).
У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
„Опера у четири чина „Отело“ премијерно је изведена 22. новембра 2015. године у режији госта из Италије Паола Бајока, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.  
Сценограф је Невенка Видак, костимограф Олга Мрђеновић, док је за видео продукцију био задужен Петар Антоновић.
Опера „Отело”, за коју је либрето написао Ариго Биоито, према истоименој драми Вилијема Шекспира, праизведена је 5. фебруара 1887. године у чувеној миланској Скали.
М.Б.

Патрик Бернс
Као диригент, Патрик је стекао значајно искуство и репутацију у дириговању врло разноликог репертоара. Његово диригентско искуство обухвата рад са симфонијским, хоралним, модерним, вокалним, балетским и дувачким ансамблима, а посебну страст у раду исказује у дириговању операма. Тренутно је главни диригент Градског оркестра Ипсвича у Квинсленду, где ради од 2008. године. Патрик је уједно и директор удружења XL Arts Inc. које се налази у Мелбурну, а посебну пажњу поклања уметничкој сарадњи, односно обуци и развоју наредних генерација оперских извођача у Аустралији.
Његова међународна каријера је у успону последњих година, посебно након мастер класа и успеха на Међународном такмичењу у оперском дириговању „Плави Дунав“ 2015. године у Бугарској (освојио је специјалну награду жирија) и Такмичења у оперском дириговању „Црно море“ 2016. године у Румунији (освојио је награду коју додељује оркестар). Захваљујући овим успесима, наступао је са Државном опером Бугарске у Русу (Риголето, Набуко, Турандот) и са Симфонијским оркестром Пазарџика у Бугарској. Током 2017. године, Патрик је радио као асистент диригента у Народном позоришту у Београду на новој поставци Вердијеве опере Моћ судбине и дириговаће 29. марта извођењем Вердијевог Отела.
Патрик је започео студије дириговања на Конзерваторијуму у Квинсленду, где је у том тренутку био студент на Одсеку за хорну. Након једногодишњег боравка у Немачкој, 2009. године, где се стручно усавршавао, настанио се у Мелбурну, где је стекао Мастерс диплому из музике и дириговања под вођством професора Џона Хопкинса. Као полазник Развојног програма за диригенте Аустралијске симфоније, у оквиру ког је похађао радионице широм Аустралије са Оркестром Викторије, Симфонијским оркестром Аделаиде, Симфонијским оркестром Квинсленда и Тасманијским симфонијским оркестром, као и са Филхармонијским оркестром Окланда на Новом Зеланду, сарађивао је са Кристофером Симаном, Јоханесом Фричом, Себастијаном Ланг-Лесингом и Балдуром Брониманом. Такође, похађао је мастерклас из оперског дириговања који је водио Дејан Савић у Државној опери Бугарске у Русу.
Поред својих професионалних ангажмана, Патрик се увек залагао за промоцију музике у заједници у којој живи. Од 2010. до 2014. године, био је музички директор Хоралног друштва Универзитета Монаш, а од 2011. до 2014. године, је такође био музички директор Викторијског омладинског симфонијског оркестра. Два пута је предводио Дувачки оркестар Квинсленда при чему су освојили прво место 2007. и 2014. год. на Националном шампионату оркестара Аустралије. Током боравка у Викторији, сарађивао је са бројним музичким ансамблима, међу којима су Симфонијски оркестар Баларата, Градска опера у Мелбурну, Опера у Мелбурну, Оперски студио у Мелбурну, Симфонијски оркестар Престона, Симфонијски оркестар Стонингтона. Недавно је започео сарадњу са инспиративном школом Удружења Хард Нокс, и сарађује са неколико њихових хорова у Мелбурну.