Вести

ПИЈАНИСТА ИЗ ЊУЈОРКА ЂОРЂЕ НЕШИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ - ПРИПРЕМЕ ЗА АУДИЦИЈЕ МЛАДИХ ОПЕРСКИХ УМЕТНИКА У САД

16 јун 2014

У организацији Оперског студија "Борислав Поповић" Народног позоришта у Београду, у понедељак 16. јуна у Хорској сали "Милан Бајшански", пијаниста, корепетитор и vocal/opera coach из Њујорка Ђорђе Нешић одржао је предавање на којем је говорио о образовним и професионалним приликама које имају млади уметници у Сједињеним Америчким Државама.
У име Оперског студија, присутне је поздравила чланица уметничког руководства - редитељка Ивана Драгутиновић Маричић која је, између осталог, казала да је овај скуп организован захваљујући баритону Давиду Бижићу преко кога је успостављен контакт са господином Нешићем.
Она је изразила уверење да је ово почетак једне лепе сарадње са Нешићем и истакла да се нада да ће се оваква и слична предавања убудуће чешће дешавати у Народном позоришту.
Нешић се на почетку обраћања прво захвалио госпођи Драгутиновић Маричић и примадони Сузани Шуваковић Савић, која је такође чланица уметничког руководства студија, што су биле истрајне у својој намери да се организује један овакав скуп, а потом је, у веома исцрпном и интересантном излагању, причао о систему школовања у Сједињеним Америчким Државама, његовим специфичностима, образовним програмима, условима добијања стипендије...
Скуп је, пре свега, био намењен студентима оперског и соло-певања, односно младим напредним певачима из високих и средњих школа и оперских студија, као и вокалним корепетиторима и пијанистима.
Нешић, који живи и ради у Њујорку, САД, готово искључиво се бави радом са оперским певачима, од свирања реситала, до припрема певача за оперске улоге, концерте и аудиције.
Певачи са којима тренутно ради су Светлана Сердар, Давид Бижић, Сава Вемић, Димитрије Лазић, а међу онима које је београдска публика могла да види на преносима из Метрополитен опере налазе се Julianna Di Giacomo, Adam Diegel, Sarah Coburn, Mikhail Svetlov, Alyson Cambridge, Kate Lindsey, Michael Todd Simpson, Sandra Eddy...
Кроз организацију „Opera America“, Нешић се бави и промоцијом оперске уметности, образовањем младих певача широм земље, као и организацијом и извођењем концерата.
Као пијаниста и професор, гостовао је у познатим оперским кућама, школама, универзитетима и фестивалима међу којима су Tanglewood Festival, Aspen Music Festival, Greenwich Music Festival, Houston Grand Opera, San Francisco Opera, Juilliard School, Lincoln Center, United Nations General Assembly, University of Texas San Antonio, University of Milwaukee...
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ