Вести

Планови у 155. сезони; Ана Павловић, уметничка директорка Балета Народног позоришта у Београду

19 октобар 2023

Балет националног театра, како открива уметничка директорка Ана Павловић, наставиће и у новој сезони са обележавањем значајног јубилеја – сто година Балета Народног позоришта, започетог 19. марта ове године премијером балетског класика „Гусар/ Le Corsaire“ на музику Адолфа Адама и групе композитора, у кореографији Бахрама Јулдашева, а затим и премијером савременог балетског триптиха Infinitas на музику домаћих композитора Станојла Рајичића, Енрика Јосифа и Петра Коњовића и еминентних регионалних кореографа Игора Кирова, Маше Колар и Милоша Исаиловића.

„Балет Лабудово језеро, најпознатији балетски класик, после вишегодишње паузе, у част јубилеја, изведен је 1. октобра и на тај начин смо свечано отворили 155. сезону Народног позоришта. Овај бисер балетске уметности, на радост балетске публике изводићемо и током наредног периода чиме ћемо употпунити наш репертоар који чине и Жизела, Гусар/ Le Corsaire, Балетски триптих Infinitas, Крцко Орашчић, Ко то тамо пева, Краљица Марго... Одржавање концепције снажног класичног репертоара заједно са балетским представама савременог плесног израза даје могућност нашем балетском ансамблу да искористи и прикаже свој уметнички потенцијал у потпуности“.

Ана Павловић истиче да са огромним задовољством констатује да је „наш балетски ансамбл, који смо подмладили, са великим ентузијазмом започео ову сезону и верујем да ће и публика то препознати“.

„У част сто година од прве поставке балета Копелија на сцени Народног позоришта, 2024. године биће обновљена ова представа у кореографији Петра и Љубинке Добријевић чиме ћемо додати још један наслов намењен најмлађој публици. У оквиру овог пројекта сарађиваћемо и са Градом Ужице, престоницом културе Србије 2024. Ова сезона, за мене као уметничког директора Балета ће бити и у знаку конекција са регионалним и европским театрима, а све у циљу културне размене. У представи Лабудово језеро нам је управо гостовала Марта Петкова балетска звезда Националног балета из Софије. Представу Infinitas ћемо приказати наредног месеца у Подгорици, а у преговорима смо и са регионалним фестивалима на којима бисмо желели да представимо наше ново остварење. Такође, у плану је и унапређење сарадње са балетским школама како бисмо створили јаче конекције са младим балетским нараштајима. Заједно са Балетском школом Лујо Давичо имаћемо заједнички дефиле на Великој сцени у част стогодишњице, а поводом Дана позоришта 22. новембра.“