Вести

Планови у 155. сезони; Никола Мијаиловић, уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду

17 октобар 2023

Опера Народног позоришта званично је отворила нову сезону 4. октобра својом најновијом продукцијом - Вердијевим  „Фалстафом”, под диригентском палицом Бојана Суђића, у режији Небојше Брадића.

„У тој комичној опери, премијерно изведеној 3. јуна ове године, улогу Газдарице Квикли први пут је певала Наташа Јовић Тривић, улогу Мис Мег Пејџ  Љубица Вранеш, а улогу Фентона - Младен Продан. Неколико дана касније, 8. октобра, наш Оркестар и Хор учествовали су на Гала концерту поводом стогодишњице рођења славне оперске диве Марије Калас који је био одржан на Великој сцени, поводом отварања 55. Бемус-а. У оквиру истог фестивала, Хор Опере је са ансамблом РТС-а извео Вердијев Реквијем на КНУ у Београду 14. октобра, док смо то исто вече на Великој сцени имали концерт полазника Оперског студија Борислав Поповић уз пратњу Оркестра Народног позоришта. Када је реч о догађајима у овом месецу, опера Турандот ће бити одиграна 18. октобра, а четири дана касније, извођењем Пучинијеве Манон Леско први пут ће дириговати Александар Којић, реномирани уметник који је недавно постао наш стални члан“.

„Признати бугарски уметник светске репутације, баритон Кирил Манолов гостоваће 1. новембра у насловној улози у Вердијевом Фалстафу, роли која представља његов заштитни знак. Одмах после тога 4. новембра, у насловној улози у Вердијевој опери Травијата, наступиће сопран Исидора Молес, победница такмичења 1st Online Classical Voice Competition SOI Scuola dell'Opera Italiana Fiorenza Cedolins, за 2023. годину“.

Уметнички директор Опере је истакао да су у том сектору у овој сезони, планиране и обнове опера „На уранку” и „Норма”, као и оперете „Слепи миш” која је најчешће незаобилазни део сваког озбиљног репертоара у периоду око новогодишњих празника.

У наставку сезоне, говорећи о традиционалном Новогодишњем гала концерту 13. јануара, истакао је да би тај догађај требало да буде заједнички реализован у сарадњи са ансамблом Балета.

Такође, напоменуо је да је до краја сезоне у плану и премијера „Пикове даме“ Петра Иљича Чајковског која се очекује на пролеће.

„Када је реч о Оперском студију Борислав Поповић, после направљене реформе коју смо спровели у претходних годину и по дана, наставићемо у том правцу и даље. Подсећам да се сада у Студију, поред солиста, усавршавају и млади, изванредни корепетитори и диригенти. Многи полазници укључени су у актуелни репертоар и за своје наступе добијају хонорар, што је новина у односу на досадашњу праксу. У плану је враћање у репертоар опере за децу Снежана и седам патуљака Драгана Каролића, која је имала изузетно успешну премијеру у јуну 2022. године. Такође, очекујем да и даље будемо активно укључени у платформу Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан која подразумева позоришну сарадњу између Србије, Албаније и Северне Македоније у области драме, опере и балета. Подсећам да су Споразуми о сарадњи које смо потписали са Операма из Софије и Букурешта већ дали резултате; у јуну ове године на Оперском фестивалу у Букурешту остварили смо величанствени успех гостујући са Манон Леско Ђакома Пучинија“.