Вести

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ КАМИЈЕВОГ „НЕСПОРАЗУМА“, ПРЕМИЈЕРА У ДЕЦЕМБРУ

4 октобар 2011

Драмски ансамбл Народног позоришта у Београду одржао је у среду 5. октобра прву читаћу пробу представe „Неспоразум“ коју ће према тексту Албера Камија режирати Вељко Мићуновић.

Успешан рад, уметничкој и сарадничкој екипи, пожелели су управник Божидар Ђуровић и в.д. директора Драме Молина Удовички Фотез.
Она је казала да је у питању “тежак комад, али у провокативном смислу” и напоменула да би током рада стално требало имати на уму да “Неспоразум”, жанровски, припада драми ситуације.
Млади редитељ је рекао да му је драго што му се указала прилика да по први пут режира у Народном позоришту и истакао да је веома срећан што поред себе има тако добру глумачку поделу коју чине Љиљана Благојевић (Мајка), Вања Ејдус (Марија), Марија Вицковић (Марта), Михаило Лађевац (Јан) и Милан Гутовић (Старац).
У сарадничкој екипи налазе се Жељко Хубач (драматург), Весна Штрбац (сценограф), Марина Меденица (костимограф), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Тамара Антонијевић (сценски покрет)...
Премијера комада, који је превела Мира Димитријевић, предвиђена је за децембар на Сцени „Раша Плаовић“.
Мићуновић је рођен 1986. године у Бару. Позоришну режију дипломирао је на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Егона Савина. Радио је као асистент режије Јиржија Менцла и Паола Мађелија на представама “Веселе жене виндзорске” и “Италијанска ноћ”. Дебитује представом “Не шетај се гола” (Славија театар), а потом следе режије представа “У лову на бубашвабе“ (Југословенско драмско позориште), „Отело“ ( Град театар Будва- Зетски дом- фестивал МЕСС),  „Ревизор“ ( Црногорско народно позориште) и „Живот је пред тобом“ (Београдско драмско позориште), са којима гостује на неколико позоришних фестивала код нас и у иностранству. Представа „Ревизор“ добитник је награде за најбољу представу у целини, на Десетом међународном позоришном фестивалу “Славија 2011”.
Француски писац Албер Ками рођен је 7. новембра 1913. године. Познат је по карактеристичном стилу писања и тематикама својих дела. Сврстава се међу најангажованије писце свога времена. Његово књижевно дело, за које је 1957. године добио Нобелову награду за књижевност, са оригиналном филозофском основом, активно се укључује у борбу савременог човека за личне и друштвене слободе. Камијева најпознатија дела су „Странац“, (1942), „Неспоразум“ (1944), „Калигула“ (1944), „Куга“ (1947), „Опсадно стање“ (1948), „Побуњени човек“ (1951), „Пад“ (1956)...
Погинуо је 4. јануара 1960. у саобраћајној несрећи.
М.Б.