Вести

Почеле пробе представе „Миленијум у Београду“ у Народном позоришту у Београду

18 мај 2023

Ансамбл Драме Народног позоришта почео је пробе представе „Миленијум у Београду“, по истоименом роману вишеструко награђиваног писца Владимира Пиштала, у режији  Марка Челебића.

Ауторски тим чине: Катарина Тодоровић (драматизација), Марија Калабић (сценограф), Марија Марковић Милојев (костимограф), Мирко Кнежевић (сценски покрет), Јован Тодоровски/ Јасна Сарамандић (асистент сценографа) и Ена Кротић (асистент костимографа).

„Ово је роман о једном граду. Није само роман о једној генерацији, него и о Београду који је стално у позадини и он је један од ликова... Неко је, пишући о Медитерану, рекао: Ову књигу не можете читати без свог доживљаја унутрашњег мора. А ви не можете да радите без свог доживљаја унутрашњег града“, поручио је Владимир Пиштало уметничкој и сарадничкој екипи представе на првој читаћој проби.

Према речима редитеља Челебића „Миленијум у Београду“ је хроника једног времена испричана очима града, чудесног, просањаног и проклетог док генерацију младих која га представља и личи на њега, пратимо кроз групу петоро најбољих пријатеља.

„Током друштвених промена у периоду преласка из комунизма у социјализам и распада Југославије, њихови стубови света се урушавају, а идеали почињу да бледе. Са новим миленијумом, унутрашња и спољашња деструкција Београда доводи младе који су град сањали, осећали и живели, до тога да га одбаце, презру, а неки и напусте. Упркос честој беспомоћности његових житеља, град остаје магичан и заувек отворен за све оне који су спремни да наставе да га сањају, јер град су људи, а људи том граду никада неће престати да дају нове очи", сматра Марко Челебић који први пут режира у Народном позоришту у Београду.

Уметничка директорка Драме националног театра Молина Удовички оценила је да је господин Пиштало написао дивну причу „о граду који сви заједно волимо“.

„Она није толико везана за време колико за простор. Можда је највише везана за безвремено и цео простор у којем живимо, а који је онилики колико свако од нас може да добаци“, казала је Молина Удовички и истакла да јој је веома драго да се у подели налазе и неки од искуснијих глумаца који одавно нису имали премијеру.

„Сада им се пружа прилика да ураде нешто ново, другачије. Имамо младог редитеља и младог драматурга који веома добро знају шта раде. Највише волим ту комбинацију разних генерација. То увек даје праве резултате“, додала је уметничка директорка Драме.

У подели су: Александар Вучковић (Милан Ђорђевић), Никола Вујовић (Бане Јановић), Бојан Кривокапић (Борис Петровић), Ваја Дујовић (Зора Стефановић), Зорана Бећић (Ирина Бојовић), Даниела Кузмановић Павловић (Олга), Небојша Кундачина (Андрија Ђорђевић), Зоран Ћосић (Чедомир Бојовић) и Василије Вујовић (Бојан).

У представи учествују и потписују ауторску музику, реномирани музичари, чланови познатих група: Владан Рајовић (Канда, Коџа и Небојша), Бошко Мијушковић (Турбо Транс Туристи, Straight Mickey and the Boyz) и Дамјан Бабић (Црви, Кришке)

Премијера је планирана почетком јула на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру главног програма 31. Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ.

Галерија