Vesti

Počele probe predstave „Milenijum u Beogradu“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

18 maj 2023

Ansambl Drame Narodnog pozorišta počeo je probe predstave „Milenijum u Beogradu“, po istoimenom romanu višestruko nagrađivanog pisca Vladimira Pištala, u režiji  Marka Čelebića.

Autorski tim čine: Katarina Todorović (dramatizacija), Marija Kalabić (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimograf), Mirko Knežević (scenski pokret), Jovan Todorovski/ Jasna Saramandić (asistent scenografa) i Ena Krotić (asistent kostimografa).

„Ovo je roman o jednom gradu. Nije samo roman o jednoj generaciji, nego i o Beogradu koji je stalno u pozadini i on je jedan od likova... Neko je, pišući o Mediteranu, rekao: Ovu knjigu ne možete čitati bez svog doživljaja unutrašnjeg mora. A vi ne možete da radite bez svog doživljaja unutrašnjeg grada“, poručio je Vladimir Pištalo umetničkoj i saradničkoj ekipi predstave na prvoj čitaćoj probi.

Prema rečima reditelja Čelebića „Milenijum u Beogradu“ je hronika jednog vremena ispričana očima grada, čudesnog, prosanjanog i prokletog dok generaciju mladih koja ga predstavlja i liči na njega, pratimo kroz grupu petoro najboljih prijatelja.

„Tokom društvenih promena u periodu prelaska iz komunizma u socijalizam i raspada Jugoslavije, njihovi stubovi sveta se urušavaju, a ideali počinju da blede. Sa novim milenijumom, unutrašnja i spoljašnja destrukcija Beograda dovodi mlade koji su grad sanjali, osećali i živeli, do toga da ga odbace, prezru, a neki i napuste. Uprkos čestoj bespomoćnosti njegovih žitelja, grad ostaje magičan i zauvek otvoren za sve one koji su spremni da nastave da ga sanjaju, jer grad su ljudi, a ljudi tom gradu nikada neće prestati da daju nove oči", smatra Marko Čelebić koji prvi put režira u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Umetnička direktorka Drame nacionalnog teatra Molina Udovički ocenila je da je gospodin Pištalo napisao divnu priču „o gradu koji svi zajedno volimo“.

„Ona nije toliko vezana za vreme koliko za prostor. Možda je najviše vezana za bezvremeno i ceo prostor u kojem živimo, a koji je oniliki koliko svako od nas može da dobaci“, kazala je Molina Udovički i istakla da joj je veoma drago da se u podeli nalaze i neki od iskusnijih glumaca koji odavno nisu imali premijeru.

„Sada im se pruža prilika da urade nešto novo, drugačije. Imamo mladog reditelja i mladog dramaturga koji veoma dobro znaju šta rade. Najviše volim tu kombinaciju raznih generacija. To uvek daje prave rezultate“, dodala je umetnička direktorka Drame.

U podeli su: Aleksandar Vučković (Milan Đorđević), Nikola Vujović (Bane Janović), Bojan Krivokapić (Boris Petrović), Vaja Dujović (Zora Stefanović), Zorana Bećić (Irina Bojović), Daniela Kuzmanović Pavlović (Olga), Nebojša Kundačina (Andrija Đorđević), Zoran Ćosić (Čedomir Bojović) i Vasilije Vujović (Bojan).

U predstavi učestvuju i potpisuju autorsku muziku, renomirani muzičari, članovi poznatih grupa: Vladan Rajović (Kanda, Kodža i Nebojša), Boško Mijušković (Turbo Trans Turisti, Straight Mickey and the Boyz) i Damjan Babić (Crvi, Kriške)

Premijera je planirana početkom jula na Sceni „Raša Plaović“, u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF.

Galerija