Вести

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ДРАМУ "БИЗАРНО", ПРЕМИЈЕРА У ОКТОБРУ У БЕОГРАДУ И ШАПЦУ

15 мај 2013

Прва читаћа проба драме "Бизарно", по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић, одржана је у среду 15. маја у библиотеци Народног позоришта у Београду.

Представа се ради у копродукцији београдског Националног театра и Шабачког позоришта, а у подели су Игор Ђорђевић (Мартин, Ричи, Дејан), Ненад Стојменовић (Ђиђа, Милан, Гага), Љубомир Бандовић (Воја, Саша, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана) и Сузана Лукић (Мина, Ксенија, Ива).
Премијера је планирана за 5. октобар на Сцени "Раша Плаовић" и два дана касније, на Великој сцени Шабачког позоришта.
У сарадничкој екипи су Спасоје Ж. Миловановић (драматург), Љиљана Мркић Поповић (лектор), Дарко Недељковић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), Срђан Марковић (композитор), Јасмина Урошевић (организатор), Сандра Жугић (инспицијент), Даница Стевановић (суфлер) и Димитрије Коканов (асистент драматурга).
В.д. директора Драме Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић, уочи почетка пробе, оценио је као веома позитивну ствар што је у питању комад "домаћег савременог живог драмског писца" и указао да када се томе дода и чињеница да је реч о Жељку Хубач у "онда је ствар неупоредиво боља и лакша".
Миловановић је нагласио да је веома добро то што је Шабачко позориште "изразило добру вољу, жељу и намеру" да направи копродукцију са београдским Националним театром.
Он је најавио да ће представа бити на сталном репертоару Сцене "Раша Плаовић", док ће се у Шапцу играти једном месечно.
Подсећајући да ово није прва копродукција два театра, директор Шабачког позоришта Зоран Карајић је рекао да очекује још једну добру представу.
Он је објаснио да свој оптимизам заснива на сјајном тексту, одличној редитељки и веома добро глумачкој подели која је, како је истакао, баш по његовом укусу.
Хубач се захвалио свим члановима уметничке и сарадничке екипе што су прихватили да раде овај комад и нагласио да му то веома ласка.
Редитељка Тришић је казала да јој је Хубачев текст, иако је необичан, веома инспиративан за рад.
- На прво читање, комад изгледа као лака црна комедија која се бави нашом стварношћу и проблемима. Међутим, што се њиме дуже бавим, отварају се разни слојеви који нам откривају много више од тог "површинског слоја". Дефинитивно, "Бизарно" је у некој сфери тих црнохуморних жанрова. Ја бих га, најпре, окарактерисала као црну комедију, али мислим да често нагиње и на гротеску с обзиром на ту језивост која провејава у појединим сценама - приметила је редитељка.
- Оно што је најлепше у комаду, што је мени негде најузбудљивије и на чему ћу посебно инсистирати у раду са глумцима је заправо та метафора прве сцене коју ја много волим. То је тренутак кад су сви ликови доведени до симса. Мислим да то није само прича прве сцене, него прича свих ликова сваке сцене. И кад су ушушкани у стану, кади, туш кабини, кад су у тим својим џиповима, испред зграда, у зградама... они се увек налазе на тој ивици са које могу да се стрмоглаве. Иако је врло комична, ово је у дубини једна врло песимистична и катаклизмична прича о неком људском дну - оценила је Тришићева које је у сезони 2010/2011, такође на Сцени "Раша Плаовић", веома успешно поставила Ибзенову "Хеду Габлер".
Представа „Бизарно“ праизведена је 6. марта 2010. године у Босанском народном позоришту у Зеници, у режији Петра Каукова. Исте године, на Сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком, по одлуци стручног жирија Хубачу је припала Награда за најбољи текст.
М.Б.