Вести

ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ ЗА ПРЕДСТАВУ “ХЕНРИ ШЕСТИ”, ПРЕМИЈЕРА У МАЈУ 2012. У ГЛОБ ТЕАТРУ

8 децембар 2011

Драмски ансамбл Народног позоришта у Београду одржао је у четвртак 8. децембра прву читаћу пробу за представу “Хенри Шести”, коју по тексту Вилијама Шекспира, у преводу Зорана Пауновића, режира Никита Миливојевић.

Присутне је поздравила директорка Драме Молина Удовички Фотез која је свима пожелела срећан рад на представи, као и успешну премијеру планирану за 11. мај 2012. године на сцени Глоб театра у Лондону. Она је напоменула да Национални театар спрема “Хенрија Шестог” у копродукцији са поменутим позориштем и Фондом “Лаза Костић” и додала да се београдска премијера на Великој сцени очекује током јуна месеца.
Председница Фонда “Лаза Костић” Снежана Спасојевић пожелела је комплетној екипи представе “да то, што ће бити изведено у Лондону, заиста буде репрезентативно и запамћено”.
- На неки начин, уласком у копродукцију са Народном позориштем, остварујемо сан Лазе Костића, јер се он 50. година свог живота бавио Шекспиром и пробао да га приближи Србима. Ово је наш највећи пројекат и ми смо веома поносни на њега. Желели смо да изаберемо ову Кућу зато што је у питању Национални театар, а он репрезентује државу – рекла је госпођа Спасојевић.
Признавши да је веома узбуђен што ће представа премијерно бити изведена на сцени Шекспировог Глоб театра, Миливојевић, који је урадио и адаптацију, објаснио је да се одлучио за инсценацију “Хенрија Шестог”, праизведеног 1592. године, зато што је то “наша прича, наш материјал сто посто”.
- Ово је прича како Енглези због неслоге, раздора и унутрашњих борби за власт, после стогодишњег рата у Француској, губе све своје територије. Једноставно, проћердали су све оно што су пре њих стекли њихови очеви. То је оно што ми живимо овде – рекао је Миливојевић који је насловну улогу поверио Хаџи Ненаду Маричићу.
У подели су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Миодраг Кривокапић/ Танасије Узуновић к.г. (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Толбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Карло, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан к.г. (Јована од Арка).
У сарадничкој екипи су Ивана Димић (драматург), Борис Максимовић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Амалиа Бенет (сценски покрет), Бора Дугић (музика), Ивана Ненадовић (организатор), Саша Танасковић (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).
М.Б.