Вести

Почиње снимање новог РТС-овог серијала – „Народно позориште у десет чинова“

15 децембар 2017

Снимање новог серијала Радио телевизије Србије под називом „Народно позориште у десет чинова“, према сценарију Тамаре Барачков, у режији Мишка Милојевића, стартоваће у понедељак 18. децембра.

Тог дана, почеће снимање прве од укупно десет планираних епизода у оквиру поменутог документарно-играног серијала, који Културно- уметнички програм Радио телевизије Србије припрема поводом 150 година Народног позоришта у Београду.

У тој епизоди, која се зове „Првакиње“, кроз трагичне судбине Веле Нигринове и Зорке Тодосић, испитује се позиција глумица у традиционалној, патријархарној средини на почетку 20. века.

Улоге су поверене Душанки Стојановић Глид (Зорка Тодосић), Нели Михаиловић (Вела Нигринова), Бојану Кривокапићу (Анутун Густав Матош) и Небојши Дугалићу, као својеврсном истраживачу који тежи да открије приче о догађајима и личностима који чине дух овог позоришта, а који ће телевизијску публику, иначе, водити кроз цео серијал.

У десет епизода, на специфичан начин, без класичног и конвенционалног приступа историографији, биће истраживани најупечатљивији мотиви из богате историје Националног театра.

Серија се реализује уз подршку Народног позоришта у Београду, Музеја позоришне уметности Србије и Архива Србије.

Аутор серијала је Небојша Брадић, продуценти су Александар Јанковић и Невена Станојловић, док је директор фотографије Милан Грбић.
Сценограф је Мира Андрејевић, костимограф Сузана Глигоријевић, а композитор Божидар Обрадиновић.
М.Б.