Вести

Потписан Протокол о сарадњи са Националном опером и балетом из Тиране

6 јун 2018

Протокол о сарадњи између Народног позоришта у Београду и Националне опере и балета из Тиране, потписан је 6. јуна у Министарству културе и информисања Републике Србије.

Тим уговором, који су у присуству министра културе и информисања Владана Вукосављевића, потписали управници Дејан Савић и Зана Ћела, предвиђено је проширење и унапређење уметничке сарадње две Куће на основу заједничких интереса.

Наглашавајући да је ово „леп и значајан тренутак у области културе између Албаније и Србије“, Вукосављевић је рекао да министарство, на чијем се челу налази, „са великим задовољством пружа пуну подршку овом облику сарадње и потписаном протоколу“.

Према његовим речима, споразум представља наставак једне добре сарадње која већ известан период постоји између тих двеју значајних националних установа културе.

„Овим писаним споразумом, та сарадња добија и званичан облик коме, наглашавам још једном, Министарство културе и информисања Републике Србије даје пуну подршку. Прошле године, у Тирани, Србија и Албанија су потписале Споразум о културној сарадњи између две земље и ми очекујемо да ће наша сарадња у тој области, у годинама које долазе, доживљавати пуни процват“, казао је министар.

Он је оценио да су тренутни односи у области културе добри, али и да постоји значај простор за даље унапређивање те сарадње.

„За сада се та сарадња спроводи у области заштите културног наслеђа, повећава се преводилачка активност, постоји и сарадња независних културних сцена две државе... Добра основа је, дакле, присутна и очекујемо да оба министарства и независна културна сцена две земље још више унапређују ту сарадњу. Србија је темељно заинтересована  за проширење и унапређење сарадње у области културе у овом делу Европе и ми у том правцу, заиста, чинимо значајне искораке. Очекујем, дакле, да ћемо кроз институционалну и ванинституционалну сарадњу учинити да се кроз културу, која је један изузетно значајан алат за разумевање народа, охрабре и унапређују ови процеси које та област, наравно, нужно са собом носи, а то су упознавање, зближавање и боље разумевање народа. Република Србија и Република Албанија на том пољу имају доста да пруже једна другој“, указао је Вукосављевић.

Он је подсетио да је Народно позориште у Београду једна од најважнијих установа српске културе и истакао да у години када та установа обележава значајан јубилеј – 150. година постојања, „овај споразум нуди један доказ у погледу чињенице да Национални театар врши значајну културну улогу како у Србији, тако и у њеном представљању у иностранству“.

Министар је управнику Савићу упутио честитке на досадашњим успешним резултатима и пожелео му успехе у будућем раду.

Ћела је захвалила министру Вукосављевићу на подршци, а Савићу на изузетним напорима да се ова сарадња реализује.

Она је казала да ће се овим споразумом створити услови за проширење и унапређење уметничке сарадње две Куће на основу заједничких интереса.

На тај начин, како је истакла, биће омогућени најбољи услови за међународну позоришну и уметничку сарадњу која подразумева размену представа, аутора, уметника и других стручњака, заједничку копродукцију представа као и друге облике сарадње који су од интереса за оба позоришта.

Ћела је рекла да се они залажу за концепт „Култура без граница“, подсетивши на традиционално мешање култура на простору Балкана, и додала да је у Београду да изрази жељу албанских уметника, као и министарке културе Албаније Миреле Кумбаро-Фурџи и премијера Едија Раме да се сарадња у области културе две земље унапреди и повећа.

Савић је указао на чињеницу да, као тражени европски диригент, користи околности да у свакој земљи у којој је позван да гостује, настоји да оствари институционалну сарадњу на неком вишем нивоу.  

„Тако је било и у Албанији, кад сам пре пет, шест година гостовао у Тирани, управо у Националном театру опере и балета, а резултат тога било је гостовање албанског балета, овде и у Новом Саду, као и долазак сопрана светске репутације Инве Муле која је у Народном позоришту певала улогу Мими у Пучинијевим „Боемима“. Овим споразумом, предвиђена је сарадња на највишем могућем нивоу који српска и албанска страна могу да понуде“, рекао је Савић.

Као прве конкретне кораке, најавио је размене уметника и постојећих продукција, а у оквиру тога, Народно позориште ће угостити најзначајније албанске солисте завидне светске каријере, док су представници албанске Националне опере и балета показали интересовање за сарадњу са српским кореографима, костимографима и сценографима.

Он je захвалио министру културе Вукосављевићу и његовом министарству на, како је рекао, посебно израженом сензибилитет према међународној сарадњи.

Савић је оценио да ресорно министарсво, у том смислу, веома добро схвата чињеницу колико је култура значајна за међународну сарадњу и колико је у стању да изгради и обнови мостове и да одржава добре везе међу срединама и народима.

Такође, управник Народног позоришта у Београду је захвалио амбасадору Албаније у Београду Иљиру Бочки и нашем амбасадору у Тирани Мирољубу Зарићу који здушно подржавају ову сарадњу.

„То није само сарадња између два театра, ово, ко уме да прочита, има много већи и шири значај. Мислим да нас чека узбудљиво време, у оном најбољем уметничком смислу, и све остало што то прати“, додао је Савић.
М.Б.