Вести

Поводом 150 година Народног позоришта у Београду и 150 година Бечке државне опере, на Сцени "Раша Плаовић" одржан директан пренос најпознатијег дела Умберта Ђордана "Андре Шеније"

24 мај 2019

Поводом 150 година Народног позоришта у Београду и 150 година Бечке државне опере, 24. маја на Сцени „Раша Плаовић“ организован је директан пренос из аустријске престонице најпознатијег дела славног италијанског композитора Умберта Ђордана „Андре Шеније“. 

На сцени те најважније оперске установе у Бечу и једне од најпознатијих оперских кућа на свету, под диригентском управом меастра Марка Армилијата, у овој страственој љубавној причи о посвећености и жртви, смештеној у турбулентно време Француске револуције (1789–1799), главне улоге певале су интернационалне звезде Ана Нетребко и Јусиф Ејвазов.
  
Радња ове опере у четири чина, према либрету Луиђија Илике, базирана је на историјским чињеницама. 

Насловни јунак Андре Шеније био је истакнути француски песник-револуционар који је касније оптужен за издају и погубљен на гиљотини 1790. године.

Одрастао је окружен луксузом, али, истовремено, и веома незадовољан друштвеним неједнакостима које су га окруживале. Заљубљен је у Мадалену, лепу и младу аристократкињу. Међутим, у њу је, такође, страствено заљубљен и Жерар, слуга њене породице који презире привилеговану вишу класу...

Пренос је реализован у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду.
М.Б.