Вести

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА, НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ИЗВЕДЕНА БИЗЕОВА ОПЕРА "КАРМЕН"

8 април 2014

Поводом Светског дана Рома, у уторак 8. априла, на Великој сцени изведена је опера Жоржа Бизеа "Кармен" у режији Небојше Брадића и под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.
Насловну улогу тумачила је Александра Ангелов, док је рола Микаеле била поверена гошћи - сопрану Наташи Тасић Кнежевић, припадници ромске националне мањине.
У подели су били и Јанко Синадиновић (Дон Хозе), Александар Стаматовић (Ескамиљо), Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Жељка Здјелар (Мерцедес), Данило Стошић (Ремендадо), Павле Жарков (Данкаиро), Вук Зекић (Моралес), Вук Матић (Зунига), Софија Просен (Циганчица), Мирела Чубра (Мануелита), Дејан Васиљевић (Лилас Пастја), Наташа Радовановић (Продавачица цвећа) и солисти балета Сања Нинковић и Балинт Раушер.
Пре почетка представе, у Музеју Народног позоришта одржан је пријем за групу од петнаестак припадника ромске популације, иначе одличних ученика из неколико београдских средњих школа, који живе у сиротињском, нехигијенском насељу у Крњачи.
У пријатној атмосфери, са њима су разговарали в.д. директора Опере Јелена Влаховић, директор Музеја Народног позоришта Драган Стевовић, првакиња Опере Јасмина Трумбеташ Петровић и солисткиња Наташа Тасић Кнежевић.
Стевовић им је причао о историјату Народног позоришта у Београду, као и о бројним активностима музеја, док су Влаховић, Трумбеташ Петровић и Тасић Кнежевић настојале да их што боље упознају са опером "Кармен", коју су те вечери гледали по први пут.
Влаховић, која је годинама певала насловну улогу у том ремек-делу оперске уметности, објаснила је да та јунакиња "може бити и нежна и дивља, али увек мора бити она особа која тежи за слободом".
- Кад се заљуби, Кармен иде до краја. Кад се одљуби, одлази без икаквог компромиса. Не постоји никаква сила која може да је спречи у томе. То је улога која није толико захтевна певачки, али јесте физички. За мене је представљала веома велики изазов, јер сам је добила на почетку своје каријере - казала је Јелена Влаховић.
Трумбеташ Петровић, која је годинама тумачила лик Микаеле, нагласила је да та улога "уопште није наивна, јер је за њу неопходна добра техника".
У контексту карактера улога, она је приметила да су по томе Кармен и Тоска веома сличне.
- И једна и друга су темпераментне, карактерне личности које и воле и мрзе до краја, односно, што би се рекло, не штеде се - казала је Трумбеташ Петровић.
Тасић Кнежевић, која је у Народном позоришту дебитовала 2010. године, управо у "Кармен", улогом Фраските, истакла је да је веома узбуђена уочи сваког наступа у тој Кући.
- Такође, узбуђена сам и због тога што ћу певати пред вама, јер мислим да будућност нас Рома лежи управо у вама - поручила је ова уметница која је завршила специјалистичке студије на Факултету музичке уметности у класи Вишње Павловић Дракулић.
Представница "Кругова уметности" Ема Гоцевић, у име те хуманитарне организације, уручила је сваком од ученика пригодан поклон.
Светски дан Рома обележава се од 1971, када је 8. априла у Лондону одржан први светски конгрес Рома.
Обележавање овог дана је установљено како би се указало на њихов тежак положај и подстакле државе у којима припадници ове мањине живе да обрате посебну пажњу на унапређивање њиховог положаја.
М.Б.