Vesti

POVODOM SVETSKOG DANA ROMA, NA VELIKOJ SCENI IZVEDENA BIZEOVA OPERA "KARMEN"

8 april 2014

Povodom Svetskog dana Roma, u utorak 8. aprila, na Velikoj sceni izvedena je opera Žorža Bizea "Karmen" u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.
Naslovnu ulogu tumačila je Aleksandra Angelov, dok je rola Mikaele bila poverena gošći - sopranu Nataši Tasić Knežević, pripadnici romske nacionalne manjine.
U podeli su bili i Janko Sinadinović (Don Hoze), Aleksandar Stamatović (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Željka Zdjelar (Mercedes), Danilo Stošić (Remendado), Pavle Žarkov (Dankairo), Vuk Zekić (Morales), Vuk Matić (Zuniga), Sofija Prosen (Cigančica), Mirela Čubra (Manuelita), Dejan Vasiljević (Lilas Pastja), Nataša Radovanović (Prodavačica cveća) i solisti baleta Sanja Ninković i Balint Raušer.
Pre početka predstave, u Muzeju Narodnog pozorišta održan je prijem za grupu od petnaestak pripadnika romske populacije, inače odličnih učenika iz nekoliko beogradskih srednjih škola, koji žive u sirotinjskom, nehigijenskom naselju u Krnjači.
U prijatnoj atmosferi, sa njima su razgovarali v.d. direktora Opere Jelena Vlahović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović i solistkinja Nataša Tasić Knežević.
Stevović im je pričao o istorijatu Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i o brojnim aktivnostima muzeja, dok su Vlahović, Trumbetaš Petrović i Tasić Knežević nastojale da ih što bolje upoznaju sa operom "Karmen", koju su te večeri gledali po prvi put.
Vlahović, koja je godinama pevala naslovnu ulogu u tom remek-delu operske umetnosti, objasnila je da ta junakinja "može biti i nežna i divlja, ali uvek mora biti ona osoba koja teži za slobodom".
- Kad se zaljubi, Karmen ide do kraja. Kad se odljubi, odlazi bez ikakvog kompromisa. Ne postoji nikakva sila koja može da je spreči u tome. To je uloga koja nije toliko zahtevna pevački, ali jeste fizički. Za mene je predstavljala veoma veliki izazov, jer sam je dobila na početku svoje karijere - kazala je Jelena Vlahović.
Trumbetaš Petrović, koja je godinama tumačila lik Mikaele, naglasila je da ta uloga "uopšte nije naivna, jer je za nju neophodna dobra tehnika".
U kontekstu karaktera uloga, ona je primetila da su po tome Karmen i Toska veoma slične.
- I jedna i druga su temperamentne, karakterne ličnosti koje i vole i mrze do kraja, odnosno, što bi se reklo, ne štede se - kazala je Trumbetaš Petrović.
Tasić Knežević, koja je u Narodnom pozorištu debitovala 2010. godine, upravo u "Karmen", ulogom Fraskite, istakla je da je veoma uzbuđena uoči svakog nastupa u toj Kući.
- Takođe, uzbuđena sam i zbog toga što ću pevati pred vama, jer mislim da budućnost nas Roma leži upravo u vama - poručila je ova umetnica koja je završila specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Višnje Pavlović Drakulić.
Predstavnica "Krugova umetnosti" Ema Gocević, u ime te humanitarne organizacije, uručila je svakom od učenika prigodan poklon.
Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma.
Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja.
M.B.