Вести

Представа „Царство мрака“ освојила Награду публике „Јернеј Шугман“ за најбољу представу шестог Драма фестивала у Љубљани

1 јун 2019

Представа „Царство мрака“, према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, освојила је Награду публике „Јернеј Шугман“ за најбољу представу шестог Драма фестивала у Љубљани, са просечном оценом 4,7.

На овој  манифестацији,  одржаној од 25. до 31. маја, изведене су и представе „Микеланђело“ (копродукција Дубровачких летњих игара и ХНК „Ивана пл. Зајца“, Ријека) „Страх изједа душу“ (Народно позориште Брно, Чешка Република), „Пансион Еден“ (Загребачко казалиште младих“), „Глумица“ (ХНК, Загреб), „Капитал“ (Краљевско позориште „Зетски дом“, Цетиње) и „Шест лица тражи писца“ („Кермепух“, Загреб).

Фестивал је претходних сезона био ревијалног карактера, а од ове године уведена је Награда „Јернеј Шугман“, у знак сећања на глумца Драме СНГ Љубљана и једног од најбољих словеначких драмских уметника средње генерације Јернеја Шугмана, који је преминуо у децембру 2017, у 49. години.

У представи „Царство мрака“, која је 1. јуна с великим успехом изведена и у Загребачком казалишту младих (критику објављену 7. јуна на најчитанијем порталу у Хрватској dnevnik.hr/Nova tv. прочитајте ОВДЕ), улоге тумаче Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Љубомир Бандовић (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Марко Баћовић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).

Теме из Толстојеве драме, попут преваре, похлепе, прељубе, лицемерја, убиства и чедоморства, а све зарад новца који је “сваком послу господар”, веома су присутне и у данашњем времену.

Славни писац у овом комаду о греху и изопачености карактера, за шта највише криви очајничко сиромаштво, пружа довољно доказа да су сви ти људи који живе у једном таквом царству мрака и сами мрачни и сви међусобно подједнако способни за оно најгоре…

Представа је премијерно изведена 24. марта 2017. године на Сцени "Раша Плаовић".
М.Б.