Вести

Представa Народног позоришта у Београду „Успаванка за Алексију Рајчић“ део конгреса IETM-а на Битефу

27 јул 2022

У склопу овогодишњег 56. Битефa, од 23. септембра до 2. октобра, биће одржан годишњи пленарни састанак/ конгрес IETM-а, једне од најстаријих и највећих међународних мрежа за извођачке уметности.

Kонгрес, који ће од 28. септембра до 2. октобра окупити више од 500 еминентних уметника и професионалаца из целог света, представља продукцијски најобимнији међународни скуп у региону.

Поред стручних програма, гостима ће бити приказан пресек најрепрезентативнијих српских представа (showcase) насталих у претходној сезони у циљу развоја међународне промоције савременог позоришног стваралаштва,а међу којима је и представа Народног позоришта у Београду „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића и у режији Југа Ђорђевића.

У том комаду, премијерно изведеном 30. априла ове године на Сцени „Раша Плаовић", насловну улогу тумачи Вања Ејдус, а у подели су и Ива Милановић, Новак Радуловић (Хоровође) и Сара Ристић, Невена Милошевић, Вера Зечевић, Младен Лукић, Горан Милошевић и Данијела Милошевић (Хор). 

Драматург представе је Тијана Грумић, а у уметничком тиму су и Андреа Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Невена Глушица (композитор), Дамјан Kецојевић (кореограф), Даница Kрстић (сарадник етномузиколог) и Љиљана Мркић Поповић (сценски говор).

Позориштима ће бити пружена прилика да развијају своје деловање на међународном плану, а гостима да мапирају сцену извођачких уметности у Србији и унапреде њену видљивост у међународним оквирима.