Vesti

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ deo kongresa IETM-a na Bitefu

27 jul 2022

U sklopu ovogodišnjeg 56. Bitefa, od 23. septembra do 2. oktobra, biće održan godišnji plenarni sastanak/ kongres IETM-a, jedne od najstarijih i najvećih međunarodnih mreža za izvođačke umetnosti.

Kongres, koji će od 28. septembra do 2. oktobra okupiti više od 500 eminentnih umetnika i profesionalaca iz celog sveta, predstavlja produkcijski najobimniji međunarodni skup u regionu.

Pored stručnih programa, gostima će biti prikazan presek najreprezentativnijih srpskih predstava (showcase) nastalih u prethodnoj sezoni u cilju razvoja međunarodne promocije savremenog pozorišnog stvaralaštva,a među kojima je i predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića.

U tom komadu, premijerno izvedenom 30. aprila ove godine na Sceni „Raša Plaović", naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus, a u podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor). 

Dramaturg predstave je Tijana Grumić, a u umetničkom timu su i Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Damjan Kecojević (koreograf), Danica Krstić (saradnik etnomuzikolog) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Pozorištima će biti pružena prilika da razvijaju svoje delovanje na međunarodnom planu, a gostima da mapiraju scenu izvođačkih umetnosti u Srbiji i unaprede njenu vidljivost u međunarodnim okvirima.