Вести

ПРЕДСТАВА "ОГВОЖЂЕНА" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

16 март 2013

Представа "Огвожђена", по тексту Горане Баланчевић и у режији Ђурђе Тешић, премијерно је изведена у суботу 16. марта на Сцени "Раша Плаовић".

Многобројна публика, у којој је био и министар културе Републике Србије Братислав Петковић, наградила је дугим аплаузом глумачки ансамбл који је у улози Веселе Јовановић предводила Душанка Стојановић Глид. У подели су били и Милош Ђорђевић (Драган), Марија Вицковић (Сања), Слобода Мићаловић (Нина), Анастасиа Мандић (Радица), Златија Оцокољић Ивановић (Митра), Мариана Аранђеловић (Слободанка), Олга Одановић (Христина), Зоран Ћосић (Шеф), Предраг Ејдус (Шеф над шефом), Александра Николић, Горјана Јањић и Анђелка Ристић (Бакице).
Овај друштвено-ангажовани комад са елементима мјузикла, оставио је снажан утисак на публику јер говори о људима који се грчевито и жилаво боре за минимум људског достојанства и за остварење једног од основних људских права - права на рад.
Окосницу драме, која је 2011. године освојила Награду "Бранислав Нушић" Удружења драмских писаца Србије, представља ситуација око процеса приватизације, а у овом случају у питању је приватизација Железнице.
У центру је судбина раднице Веселе, али су важне и неке друге теме, као што је положај уметника у нашој реалности и прича о пропалом, истрошеном и трулом систему у којем шефови, као носиоци транзиције, имају велику моћ и никакву одговорност.
Весела је средовечна жена која је у свом предузећу запослена као секретарица. Она „напредује“ у послу тако што губи једно место за другим, сваки пут добијајући све нижу позицију. После секретарице, добија радно место куварице, потом је магационерка, па клозетарка...
У сарадничкој екипи су Славко Милановић (драматург), Зорана Петров (костимограф и сценограф), Владимир Пејковић (композитор), Дамјан Кецојевић (сценски покрет), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Барбара Толевска (организатор), Ђорђе Јовановић (инспицијент) и Сандра Тодић (суфлер).
М.Б.