Вести

Представа "Солунци говоре" изведена на Сцени „Раша Плаовић“ поводом 150 година Народног позоришта у Београду и сто година од пробоја Солунског фронта

7 децембар 2018

Поводом два значајна јубилеја - 150 година Народног позоришта у Београду и сто година од пробоја Солунског фронта, представа "Солунци говоре", по тексту Антонија Ђурића, у драматуршкој обради и режији Цисане Мурусидзе, изведена је 7. децембра на Сцени "Раша Плаовић".

Сећања храбрих српских бораца на пресудне битке у сукобима са аустроугарским, немачким и бугарским војним јединицама, дочарали су кроз своје улоге Лепомир Ивковић, Гојко Балетић, Бошко Пулетић, Саша Симовић, Стефан Kовачевић, Дарко Ивић, Срђа Бјелогрлић и Ивана Станчев.

У оквиру видео-пројекције, презентован је ратни проглас регента Србије Александра Карађорђевића од 29. јула 1914. године и његова заповест од 6. октобра 1915 (Иван Босиљчић), потом проглас Црногорцима од краља Николе Петровића, који је наредио да се не сме допустити да аустроугарске и немачке снаге нападну с бока српску војску у повлачењу, што црногорска војска није дозволила (Миодраг Радовановић Мргуд) и инсерт у којем Арчибалд Рајс говори о својим опажањима о Србима и њиховој храбрости истовремено их саветујући шта и како да раде у миру (Танасије Узуновић).
 
У представи су коришћени тонски снимци говора Васе Пантелића (казивао заповест мајора Гавриловића и "Плаву гробницу" Милутина Бојића), црквеног појања у извођењу Оливера Њега и Вукашина Савића, као и поруке српске мајке коју је казивала Бранка Зорић Васовић.

Уочи почетка ове документарне драме, након што су поздравиле публику, о некадашњој култној представи истој назива, говориле су управница Националног театра Ивана Вујић и редитељка Мурусидзе, у чијој режији је и праизведена - 30. децембра 1981. године у Народном позоришту у Београду на тадашњој Сцени "Круг 101".

До 2001. године представа је изведена више од 350 пута, а улоге су тумачили Бранка Зорић Васовић, Лепомир Ивковић, Гојко Балетић, Тихомир Арсић, Синиша Ћопић, Бошко Пулетић, Драган Оцокољић, Радован Миљанић и Вукашин Савић.

Сценографију је урадио Ерих Декер, костиме је креирала Љиљана Орлић, а избор музике био је поверен Звонимиру Јовчићу.

Поводом 100. годишњице Првог светског рата, на иницијативу недавно преминулог директора Академије уметности Душана Ђоковића представа је премијерно обновљена 6. априла 2014. у Бањалуци са младим глумцима студентима Академије уметности из Београда и Бања Луке, а потом је, три недеље касније, 26. априла изведена и на Сцени „Раша Плаовић“. 

Нова поставка разликује се од представе праизведене пре 37 година у томе што јој је драмским поступком дат временски оквир.

Уметнички сарадник редитеља је Бранка Зорић Васовић, сценографију је урадио Драган Стојков, а костиме Драгана Пурковић Мацан.
М.Б.