Вести

Представа „Женски оркестар“ изведена поводом десет година од премијере

19 новембар 2022

Представа „Женски оркестар“, према познатом тексту француског драмског писца Жана Ануја, у режији Југа Радивојевића, обележила је 19. новембра на Сцени „Раша Плаовић“ важан јубилеј - десет година од премијере.

Било је то, уједно, и 94. извођење овог комада који је, захваљујући адаптацији, од комедије постао савремена драма са друштвеном критиком.
Наиме, редитељ Радивојевић и драматург Ивана Димић, у сарадњи с композитором Владимиром Пејковићем, адаптирали су познати комад мењајући жанр у драму како би указали на озбиљност и драматичност теме уметника на тржишту.

Ово дело, које је праизведено пре шест деценија, је комедија о женском ансамблу који свира у бањи, а поменута адаптација понудила је причу о симфонијском оркестру чији чланови остају без посла због финансијске кризе, па услед таквих околности покушавају да се снађу у тржишном свету.

Око 80 процената оригиналног текста је задржано, док је остатак дописан како би се успоставили мостови ка тематско-идејној линији комада чији је мото да уметност није на продају.

У представи је задржана оригинална музика, а сонгови, за које је текстове написала Ивана Димић, изражавају интимно стање ликова.

У подели је, као и на премијери одржаној 3. новембра 2012. године, била иста глумачка екипа - Бојана Стефановић (Патриција), Даниела Kузмановић Павловић (Памела), Нела Михајловић (Г-ђа Ортанз), Kалина Kовачевић (Сузана Делисија), Златија Оцокољић Ивановић (Ермелина), Јелена Хелц (Леона), Вук Kостић (Пијанист) и Бранислав Томашевић (Г. Лебонз/ Политичар).