Vesti

Predstava „Ženski orkestar“ izvedena povodom deset godina od premijere

19 novembar 2022

Predstava „Ženski orkestar“, prema poznatom tekstu francuskog dramskog pisca Žana Anuja, u režiji Juga Radivojevića, obeležila je 19. novembra na Sceni „Raša Plaović“ važan jubilej - deset godina od premijere.

Bilo je to, ujedno, i 94. izvođenje ovog komada koji je, zahvaljujući adaptaciji, od komedije postao savremena drama sa društvenom kritikom.
Naime, reditelj Radivojević i dramaturg Ivana Dimić, u saradnji s kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, adaptirali su poznati komad menjajući žanr u dramu kako bi ukazali na ozbiljnost i dramatičnost teme umetnika na tržištu.

Ovo delo, koje je praizvedeno pre šest decenija, je komedija o ženskom ansamblu koji svira u banji, a pomenuta adaptacija ponudila je priču o simfonijskom orkestru čiji članovi ostaju bez posla zbog finansijske krize, pa usled takvih okolnosti pokušavaju da se snađu u tržišnom svetu.

Oko 80 procenata originalnog teksta je zadržano, dok je ostatak dopisan kako bi se uspostavili mostovi ka tematsko-idejnoj liniji komada čiji je moto da umetnost nije na prodaju.

U predstavi je zadržana originalna muzika, a songovi, za koje je tekstove napisala Ivana Dimić, izražavaju intimno stanje likova.

U podeli je, kao i na premijeri održanoj 3. novembra 2012. godine, bila ista glumačka ekipa - Bojana Stefanović (Patricija), Daniela Kuzmanović Pavlović (Pamela), Nela Mihajlović (G-đa Ortanz), Kalina Kovačević (Suzana Delisija), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Ermelina), Jelena Helc (Leona), Vuk Kostić (Pijanist) i Branislav Tomašević (G. Lebonz/ Političar).