Вести

Премијера балета „Евгеније Оњегин“, 23. децембра на Великој сцени

29 новембар 2017

Балет „Евгеније Оњегин“, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији и режији Лидије Пилипенко, биће премијерно изведен 23. децембра (19,30) на Великој сцени.

У овом спектаклу, за који наша наша призната уметница Лидија Пилипенко, чија су бројна, веома успешна балетска остварења већ годинама саставни део репертоара Националног театра, потписује и либрето, учествује целокупни балетски ансамбл и солисти који припремају улоге у више подела.

Њену визију приче о љубави и части, између осталих, дочараће Јован Веселиновић/ Дејан Коларов (Оњегин), Бојана Жегарац Кнежевић/ Татјана Татић (Татјана), Игор Пастор/ Никола Бјанко (Ленски), Теодора Спасић/ Ада Распор (Олга)...

Оркестром ће дириговати маестро Ђорђе Павловић који је у сарадњи са кореографкињом урадио адаптацију и направио изузетан избор музичких композиција Чајковског.

Сценографију ће креирати Борис Максимовић, док је израда костима поверена Катарини Грчић Николић.

Асистент кореографа је Душка Драгичевић, а репетиторка Марија Вјештица.

Чувено дело „Евгеније Оњегин“, бисер руске, али и светске књижевности, Александар Сергејевич Пушкин написао је 1831. године.
М.Б.

Извештај са конференције за новинаре одржане 18. децембра у Музеју Народног позоришта

Дуго сам проучавала феномен Пушкиновог дела и сазнала да је Оњегин заправо имао часног пријатеља који је одабрао част уместо живота, казала је Лидија Пилипенко, која је потписала режију, либрето и кореографију балета "Евгеније Оњегин", чија је премијера заказана за 23. децембар у београдском Народном позоришту.

Пилипенко је на данашњој конференцији за медије одржаној у нашем Националном театру казала да је Eвгеније Оњегин тешка и изразито компликована личност.

"Био је велики изазов све то поставити на сцени. Ту је и изразито компликован однос Татјане и њене сестре које су карактерно другачије. Било је много питања која сам разрешавала у процесу постављања балета, везаних за невероватно генијално Пушкиново дело", казала је Пилипенко.

У овом спектаклу учествују читав балетски ансамбл и солисти Народног позоришта. Јован Веселиновић и Дејан Коларов играће у алтернацији Оњегина, док ће Татјану неизменично на сцени оживљавати Бојана Жегарац Кнежевић и Татјана Татић.

У улози Оњегиновог пријатеља Ленског наћи ће се Игор Пастор и Никола Бјанко. Оркестром ће дириговати маестро Дорђе Павловић који је у сарадњи са кореографкињом урадио адаптацију и направио изузетан избор музичких композиција Чајковског.

Сценографију ће креирати Борис Максимовић, док је израда костима поверена Катарини Грчић Николић. Асистент кореографа је Душка Драгичевић, а репетиторка Марија Вјештица. "Евгенија Оњегина", бисер руске, али и светске књижевности, Александар Сергејевич Пушкин написао је 1831. године.