Vesti

Premijera baleta „Evgenije Onjegin“, 23. decembra na Velikoj sceni

29 novembar 2017

Balet „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko, biće premijerno izveden 23. decembra (19,30) na Velikoj sceni.

U ovom spektaklu, za koji naša naša priznata umetnica Lidija Pilipenko, čija su brojna, veoma uspešna baletska ostvarenja već godinama sastavni deo repertoara Nacionalnog teatra, potpisuje i libreto, učestvuje celokupni baletski ansambl i solisti koji pripremaju uloge u više podela.

Njenu viziju priče o ljubavi i časti, između ostalih, dočaraće Jovan Veselinović/ Dejan Kolarov (Onjegin), Bojana Žegarac Knežević/ Tatjana Tatić (Tatjana), Igor Pastor/ Nikola Bjanko (Lenski), Teodora Spasić/ Ada Raspor (Olga)...

Orkestrom će dirigovati maestro Đorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić.

Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica.

Čuveno delo „Evgenije Onjegin“, biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.
M.B.

Izveštaj sa konferencije za novinare održane 18. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta

Dugo sam proučavala fenomen Puškinovog dela i saznala da je Onjegin zapravo imao časnog prijatelja koji je odabrao čast umesto života, kazala je Lidija Pilipenko, koja je potpisala režiju, libreto i koreografiju baleta "Evgenije Onjegin", čija je premijera zakazana za 23. decembar u beogradskom Narodnom pozorištu.

Pilipenko je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u našem Nacionalnom teatru kazala da je Evgenije Onjegin teška i izrazito komplikovana ličnost.

"Bio je veliki izazov sve to postaviti na sceni. Tu je i izrazito komplikovan odnos Tatjane i njene sestre koje su karakterno drugačije. Bilo je mnogo pitanja koja sam razrešavala u procesu postavljanja baleta, vezanih za neverovatno genijalno Puškinovo delo", kazala je Pilipenko.

U ovom spektaklu učestvuju čitav baletski ansambl i solisti Narodnog pozorišta. Jovan Veselinović i Dejan Kolarov igraće u alternaciji Onjegina, dok će Tatjanu neizmenično na sceni oživljavati Bojana Žegarac Knežević i Tatjana Tatić.

U ulozi Onjeginovog prijatelja Lenskog naći će se Igor Pastor i Nikola Bjanko. Orkestrom će dirigovati maestro Dorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica. "Evgenija Onjegina", biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.