Вести

ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ “ЖИВОТ ЈЕ САН” У РЕЖИЈИ СЛОБОДАНА УНКОВСКОГ 23. ЈАНУАРА

10 јануар 2012

Драма “Живот је сан” Педра Калдерона де ла Барке, у режији Слободана Унковског биће премијерно изведена у понедељак 23. јануара у 19,30 часова на Великој сцени.

Унковски оцењује да је у питању “диван комад, узбудљив и лак за разумевање, али је истовремено, наравно као и сви велики комади, врло тежак за играње”.
- Изгледа једноставно, а уствари је веома компликован. Он нуди и целу једну линију која се тиче политике и манипулације. Но, то нам свакако неће бити приоритет, јер то живимо сваки дан и сви знају све о томе – оценио је угледни редитељ и нагласио да му је веома драго што је позориште подржало једну тако захтевну идеју да у представу буде укључено и двадесетак студената Факултета драмских уметности у Београду.
- Ти млади људи покушаће да отворе неке даље слојеве ликова, стања, ситуација... Покушаћемо да, као у књизи Алена Лајтмена „Ајнштајнови снови“, испитамо разне нивое реалности. Дакле, мене интересују ти неки компликованији и тежи слојеви. Нагласак ће бити на сну, на више нивоа реалности, а мање на самом животу који се, и поред тога, некако ваља са стране -  поручио је Унковски.
У подели су Предраг Ејдус (Базилије, пољски краљ), Никола Ракочевић к.г. (Сигизмунд, кнез), Борис Пинговић (Астолфо, кнез московски), Борис Комненић (Клотадо, старац), Бојан Димитријевић к.г. (Кларин, лакрдијаш), Наташа Нинковић (Стела, принцеза), Нада Шаргин (Росаура, дама), студенткиње и студенти треће и четврте године Факултета драмских уметности у Београду у класи  Биљане Машић и Гордане Марић.
У сарадничкој екипи се налазе Славко Милановић (драматург), Мета Хочевар к.г. (сценограф), Јелена и Светлана Проковић к.г. (костимографи), Ирена Поповић к.г. (композитор)...
М.Б.