Вести

ПРЕМИЈЕРА НУШИЋЕВОГ „СУМЊИВОГ ЛИЦА“ У РЕЖИЈИ АНДРАША УРБАНА, 21. ЈУНА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

10 јун 2017

Представа „Сумњиво лице“, по тексту Бранислава Нушића, у режији и адаптацији Андраша Урбана, биће премијерно изведена 21. јуна на Сцени „Раша Плаовић“.
У подели су Слободан Бештић (Јеротије Пантић), Нела Михаиловић (Анђа), Сузана Лукић (Марица), Павле Јеринић (Вића), Никола Вујовић (Жика), Хаџи Ненад Маричић (Милислав), Небојша Кундачина (Таса), Милош Ђорђевић (Алекса Жуњић), Анастасиа Мандић (Миладинка), Бојан Кривокапић (Ђока) и Драган Николић (Јоса).
Уз редитеља, који је и сценограф представе, ауторски тим чине Молина Удовички Фотез (драматург), Ката Ђармати (драматург и сарадник редитеља), Марина Сремац (костимограф), Ирена Поповић Драговић (композитор), Љиљана Мркић Поповић (лектор) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).
Извршни продуцент је Милорад Јовановић, организатор Немаља Константиновић, инспицијент Сандра Жугић Роквић, суфлер Даница Стевановић, док је Мартина Врањић организатор на пракси.
Нушић је овај комад, који се на комичан начин бави корумпираним стањем државних чиновника у Србији, писао између 1887. и 1888. године.
Биће то пета премијера представе "Сумњиво лице" у Народном позоришту у Београду, у којем је и праизведена 29. маја 1923. године.
Наредна поставка је урађена 14. марта 1938, потом 7. октобра 1960. и последња 25. новембра 1984. године.
М.Б.

 

О Нушићевом комаду Сумњиво лице

Позната Нушићева комедија која говори о полицијском самовлашћу током режима Обреновића. Живописно илуструје полицијску власт у унутрашњости и показује сву њену ограниченост и бирократску затуцаност. Сатирична је слика метода полицијског сумњичења и гоњења, а слика у суштини безвлашће које избија из самовоље полицијских органа и датог им пуног овлашћења да грађанство могу да тероришу без одговорности.  Полицијски чиновници су оличење бирократског понашања у коме нема ничег људског. Нушић се грохотом смеје бирократији. Она споро мисли, у њој се живот механизовао. Људи захваћени њоме заузети су својом личношћу, својим интересима и профитима, те губе реалан однос према животу и стварности. Заплет је водвиљски и везан за два писма, службено и љубавно. Љубавна прича подстиче главни заплет и умеће се у њега у кључним и најзанимљивијим тренуцима. Нушић вешто манипулише информацијама и постиже снажну драмску иронију, најјачу у оном тренутку када је публика више информисана од јунака, то јест када она зна да је као сумњиво лице ухапшен вереник кћери полицијског капетана Јеротија Пантића, Ђока. И у овом комаду Нушић истиче витализам негативних јунака јер они увек желе више и сматрају да им је све дозвољено. С друге стране у њиховом шарму и духовитости препознајемо нушићевски оптимизам.

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 19. ЈУНА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Кренули смо у припрему представе бавећи се личним, али и друштвеним паранојама, разматрали како систем утиче на нас, како се производи цензура и аутоцензура и направили траги-комичан комад мада сви знају да не верујем у жанровско одређење позоришта, казао је на конференцији за медије Андраш Урбан редитељ представе „Сумњиво лице“, чија је премијера заказана за 21. јун у београдском  Народном позоришту
У представи играју Слободан Бештић, Нела Михаиловић, Сузана Лукић, Павле Јеринић, Никола Вујовић, Хаџи Ненад Маричић, Небојша Кундачина, Милош Ђорђевић, Анастасиа Мандић, Бојан Кривокапић и Драган Николић.
Цењени редитељ је напоменуо да када код је радио дела Нушића или Стерије Поповића наилазио је на зид клишеа и очекивања.
Сви данас говоре да је Нушић јако актуелан. Са тим великанима који су постали лектира имамо проблем да су очекивања многих како их треба читати као вицеве о другима. У конкретном случају, „Сумњиво лице“ је виц о неким људима који живе у провинцији који никако нису као ми. „Сумњиво лице“ је свакако озбиљан комад који не треба третирати на тај начин, казао је Урбан.
Он је истакао да цела екипа представе има иза себе тежак процес.
Направили смо озбиљну, узбудљиву, чак врло духовиту представу и имам велика очекивања од премијере, казао је Урбан.
Драматург и сарадник редитеља је Ката Ђармати која је казала да је Нушић у сваком добу био савремени писац.
Нушић се бави великим проблемима и ми смо желели да осветлимо све што је сакривено у „Сумњивом лицу“. Када смо подигли вео са овог комада видели смо сурову истину и надам се да ће публика препознати то гледајући представу, казала је Ђамати.
Драматург је Молина Удовички Фотез, сценограф и реализатор Мираш Вуксановић, а костимограф Марина Сремац.