Вести

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА "ПУТ У ДАМАСК" У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

22 новембар 2014

Представа "Пут у Дамаск", по драми Аугуста Стриндберга, у режији и адаптацији Никите Миливојевића, премијерно је изведена у суботу 22. новембра на Дан Народног позоришта.
У овом несвакидашњем пројекту, у којем глумци играју у гледалишту, ложама и помоћном делу бине, док је публика смештена на Велику сцену, где може да стане свега око стотинак посетилаца, улоге су остварили Хаџи Ненад Маричић (Непознати, Цезар, Ожалошћени), Сена Ђоровић (Дама, Мајка), Борис Пинговић (Непознати, Лекар, Ожалошћени), Небојша Кундачина (Непознати, Гостионичар), Бојан Кривокапић (Непознати), Павле Јеринић (Непознати, Ожалошћени), Јелена Ђулвезан (Дама), Бранко Јеринић (Непознати, Ожалошћени, Просјак), Александра Николић (Дама, Мајка), Танасије Узуновић (Непознати, Просјак, Старац) и статисти Божидар Катић, Драгољуб Денић, Милош Дмитровић, Станко Ђалић, Војислав Обрадовић, Александар Вукић, Славен Радовановић, Милан Гердијан и Зоран Трифуновић.
После сат и по времена веома снажне, компактне и надахнуте игре комплетног глумачког ансамбла, публика није штедела дланове да их награди дуготрајним бурним аплаузом.
"Пут у Дамаск" (први део истоимене трилогије) је нека врста Стриндбергове аутобиографије - прича о доживљајима, страховима и дилемама, сновима и кошмарима, а централна тема усредсређена је на причу о потрази за изгубљеном вером.
Више глумаца игра главног јунака - Непознатог, јер су ликови део његовог ума, сећања, плод његових демона, необјашњивих сила, а такође, скоро сви глумци играју и друге Стриндбергове јунаке из овог комада, који се сматра прекретничким делом у историји модерне драме.
Неки критичари га називају и „драма ходочашћа” зато што славни шведски писац у њој, као и у роману-дневнику „Инферно” документује своју душевну кризу.
Драматург је Славко Милановић, композитор Зоран Ерић, костимограф Марина Вукасовић Меденица, а за идејно решење сценографије били су задужени редитељ Миливојевић и Амалиа Бенет, која је урадила и сценски покрет.
Љиљана Мркић Поповић је лектор, Ивана Ненадовић асистент редитеља, Милорад Јовановић продуцент, Марија Тавчар је урадила ликовну дораду костима и лутака, а Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић су реализатори сценографије.
Инспицијент је Сандра Жугић Роквић, а суфлер Гордана Перовски.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ