Вести

Преминула критичарка и историчарка уметничке игре и сарадница Народног позоришта у Београду Милица Зајцев (1934-2021)

8 фебруар 2021

У Београду је у 87. години преминула критичарка и историчарка уметничке игре и сарадница Народног позоришта у Београду Милица Зајцев.

Милица Зајцев (27.4.1934. Тузла - 6.2.2021. Београд) је више од шест деценија бележила успоне и падове југословенског, српског, београдског балета, као и алтернативне, савремене сцене – нова лица, нове звезде и звездице, нове наслове, нове улоге, младе кореографе, значајне јубилеје, заправо пратила је и бележила све што (је) игра.

Била је ученица Нине Kирсанове и Милета Јовановића, балерина Македонског народног театра и балетски педагог. Завршила је Филозофски факултет и од 1955. године се посветила писаној речи о Терпсихориној уметности.

Милица Зајцев је писала о премијерама, гостовањима, класичном, савременом балету и алтернативној сцени - и уметницима који су обележили домаће стваралаштво. Аутор је више од десет књига о уметничкој игри.

Добитник је Стеријине награде за театраологију за књигу Игра што живот значи, и то је једина до сада додељена награда за театролгију из области уметничке игре.

Удружење балетских уметника Србије 2005. године доделило јој је награду за животно дело, а 2006. Плакету за допринос Фестивалу кореографских минијатура. 

Додељено јој је и признање за врхунски допринос националној култури Републике Србије. 

Добитница је Сребрњака Народног позоришта као признања за предану сарадњу са Позоришним новинама.

Последњи испраћај Милице Зајце одржан је у среду 10. фебруара на Новом гробљу у Београду.